Nyheder27. september 2022

Nu er det sket! Nasa-sonde kolliderer med asteroide

Det lykkedes i nat for NASA at sprænge en asteroide i luften for første gang i verdenshistorien
Jublen var stor i kontrolrummet hos Nasa, da rumsonden "Dart" kolliderede med asteroiden Dimorphos natten til tirsdag dansk tid.
Jublen var stor i kontrolrummet hos Nasa, da rumsonden "Dart" kolliderede med asteroiden Dimorphos natten til tirsdag dansk tid.
 Foto: Ritzau Scanpix

For første gang i verdenshistorien skulle NASA i nat forsøge at sprænge en asteroide i luften for at teste, om det en dag kan redde vores planet for udryddelse.

Og det lykkedes!

Klokken 01.16 danst tid nåede rumsonden ved navn "Dart" frem til asteroiden "Dimorphos" med intet mindre end 22.530 kilometer i timen.

Det skriver AFP.

- Vi går ind i en ny æra - en æra, hvor vi potentielt har evnerne til at beskytte os selv mod noget som et farligt asteroidenedslag, siger Lori Glaze, chef for Nasas planetariske videnskabsafdeling, til nyhedsbureauet.

Kollisionen er kulminationen på mange års arbejde og en ti måneder lang mission i rummet.

Rumfartøjet blev opsendt helt tilbage i november 2021 og har siden da bevæget sig mod asteroiden, der på tidspunktet for kollisionen befandt sig 11 millioner kilometer fra Jorden.

Missionen var en test af verdens første planetariske forsvarssystem, hvilket altså helt konkret betyder, at den testede, hvorvidt metoden vil kunne benyttes, såfremt menneskeheden og planeten skal reddes fra udryddelse.

For på et tidspunkt i fremtiden vil et større objekt nemlig få kurs mod Jorden - lidt ligesom for 66 millioner år siden, hvor et objekt ramte jorden og førte til, at dinosauerne uddøde.

- Dart-missionen går ud på at teste en af de metoder, som vi kan bruge til at forhindre, at en truende asteroide på et tidspunkt støder ind i Jorden, sagde Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space, mandag.

- Det gør man ved at lade rumsonden flyve direkte ind i asteroiden, så den bliver bremset en smule og dermed får ændret sin bane, fortsatte han.

Sponsoreret indhold