Nyheder28. marts 2022

Nu er det sikkert: Så gammel er vores galakse Mælkevejen

Mælkevejen er den galakse, som vores Solsystem befinder sig i - og nu ved vi hvor gammel, den egentlig er
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega492685_007.jpg
 Foto: MEGA

Forskere har fundet det mest præcise svar hidtil på, hvor gammel galaksen Mælkevejen, hvor vi bor, egentlig er.

Det skriver Independent.

Det er de to astronomer Maosheng Xiang og Hans-Walter Rix, der begge er tilknyttet Max-Planck Institut for Astronomi, der har brugt stjerner som et ur til at beregne, hvor mange år Mælkevejen egentlig har eksisteret.

Ved at kigge på omkring en kvart million stjerner, har de målt ​​Mælkevejens udvikling. Og sammen med eksisterende viden om stjernernes livscyklusser er det lykkedes dem bedre at forstå Mælkevejens livscyklus.

Og svaret er...

At den er 13 milliarder år gammel.

Det svarer til 800 millioner år efter Big Bang.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Mælkevejen:

Galaksen Mælkevejen er Jordens og Solsystemets galakse og kaldes sådan, fordi vi ser den som et lysende bånd hen over himlen.

Båndet er, hvad vi kan se af galaksen fra Jorden, fordi vi selv er en del af den og 'kigger ind fra siden'.

Kilde: DMI

Den nye viden kan sammen med fremtidige undersøgelser hjælpe til at forstå, hvordan vores galakse blev dannet, og hvordan vi endte her.

- Med en innovativ tilgang til at estimere stjerners fødselsdato er det lykkedes Xiang og Rix at hjælpe os til bedre at forstå, hvordan vores galakse blev dannet, skrev University of Notre Dame fysiker Timothy Beers i en kommentar, der blev vist i "Nature" onsdag, hvor også undersøgelsens resultater blev præsentereret.

- Og tilgangen er skalerbar, hvilket betyder, at efterhånden som data fra større prøver af stjerner i Mælkevejen bliver tilgængelige, vil dette billede blive endnu skarpere.

Jorden befinder sig cirka 25.000 lysår fra Mælkevejens centrum.

Sponsoreret indhold