Nyheder9. juni 2023

Nu er det offentliggjort: Donald Trump afslørede fortroligheder

Den tidligere præsident tog eftersigende fortrolige dokumenter med sig, da han i 2021 forlod Det Hvide Hus
Donald Trump står over for 37 anklagepunkter. 
Donald Trump står over for 37 anklagepunkter.
 Foto: Ritzau Scanpix

USA's tidligere præsident Donald Trump står over for 37 anklagepunkter i en sag om håndtering af fortrolige dokumenter.

Det viser anklageskriftet, der fredag aften dansk tid er blevet offentliggjort.

Sagen handler om mere end 100 fortrolige dokumenter, som i august sidste år blev fundet i Trumps resort i Florida. Det skriver NBC News.

Det amerikanske medie oplyser, at Trump tog fortrolige oplysninger med sig, da han efter valgnederlaget forlod Det Hvide Hus i 2021.

- Det inkluderede information om USA's og andre landes forsvars- og våbenevner, USA's atomprogrammer, mulige svagheder i USA's og allieredes militær i forhold til angreb og planer om mulig hævn i tilfælde af et angreb udefra, lyder det i anklageskriftet ifølge NBC News.

Billeder, som er offentliggjort sammen med anklageskriftet, viser en lang række kasser opbevaret forskellige steder i Trumps hjem i Florida.

I anklageskriftet lyder det, at kasserne blev opbevaret i en "balsal, på et badeværelse, i en brusekabine, et kontor, hans soveværelse og et lagerrum".

Donald Trump meddelte selv natten til fredag, at han var blevet tiltalt.

I anklageskriftet fremgår det ifølge NBC News, at "Trump i to tilfælde i 2021 viste fortrolige dokumenter til andre".

I det ene tilfælde skal han have vist en forfatter, en udgiver og to stabsmedlemmer uden sikkerhedsgodkendelse en kopi af en "angrebsplan".

Trump skal selv have omtalt planen som værende "yderst fortrolig".

I det andet tilfælde har Trump angiveligt vist to komitémedlemmer, der ikke havde sikkerhedsgodkendelse, et "fortroligt kort om en militæroperation".

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, beslaglagde omkring 13.000 dokumenter fra Trumps hjem Mar-a-Lago i delstaten Florida i august.

Hundrede af dem var markeret som fortrolige, selv om en af Trumps advokater tidligere havde sagt, at alle fortrolige dokumenter allerede var leveret tilbage til den amerikanske regering.

Tiltalen er den anden mod 76-årige Donald Trump, som er den første tidligere præsident, der er blevet tiltalt i en straffesag.

I april nægtede han sig skyldig i 34 anklagepunkter i en sag om forfalskning af forretningsdokumenter i forbindelse med betaling af tys-tys-penge til en pornostjerne inden præsidentvalget i 2016.

Trump, der var præsident fra 2017 til 2021, forsøger at blive den republikanske præsidentkandidat til valget i USA næste år.

/ritzau/

Sponsoreret indhold