Nyheder 14. januar (opd. 14. januar)

Nu bliver det voldsomt: Sender kampvogne til Ukraine

Lørdag har den britiske premierminister fortalt Ukraines præsident, at Storbritannien vil sende kampvogne
Sådan ser en Challenger 2-kampvogn ud.
Sådan ser en Challenger 2-kampvogn ud.
Foto: Carl Schulze/AP/Ritzau Scanpix

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, har lørdag fortalt Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at Storbritannien vil sende kampvogne af typen Challenger 2 til Ukraine.

Det oplyser en talsperson fra regeringskontoret i Downing Street til BBC og Sky News.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det drejer sig om 12 kampvogne af typen Challenger 2.

De to ledere talte sammen i telefon om vigtigheden af at presse russerne tilbage og undergrave landets kampmoral. Her fortalte Rishi Sunak, at Storbritannien har til hensigt at intensivere støtten til Ukraine.

Polen planlægger ligeledes at sende kampvogne til Ukraine. Det skal ifølge den polske præsident, Andrzej Duda, være Leopard-kampvogne, som Ukraine længe har bedt om.

Finland og Litauen har sammen med Polen også erklæret sig villige til at sende Leopard-kampvogne til Ukraine, men de tre lande siger, at det skal være "inden for rammen af en international koalition."

Ukraines ledere har især efterspurgt de tysk-producerede Leopard II-kampvogne.

Frankrig har meddelt, at det vil forsyne Ukraine med lette kampvogne af typen AMX-10 C inden marts. Det siger den franske forsvarsminister, Sébastien Lecornu.

Løfterne fra Paris er endnu en betydelig optrapning af den vestlige støtte til Ukraine, og den kan bidrage til, at andre NATO-lande - særligt Tyskland - følger efter, skriver Sky News.

Den ansete schweiziske avis Neue Zürcher Zeitung skriver lørdag, at alle nu venter spændt på, hvordan Tyskland vil reagere på, at de fleste europæiske lande nu støtter planerne om at sende kampvogne til Ukraine.

- Det er kun de tyske socialdemokrater i SPD, som ikke bevæger sig i dette spørgsmål - og med dem heller ikke forbundskansler Olaf Scholz, hedder det i en lederkommentar i den schweiziske avis og tilføjer:

- Træge og bagudskuende fører SPD-politikerne den gamle debat om faren for at eskalere konflikten og med stor eftertænksomhed i forhold til Ruslands interesser og omkring viljen i Vestens alliance, som man ikke skal tale for meget om, skriver avisen og pointerer så, at eskalationen allerede er sket, da Ukrainske byer bliver beskudt hver dag af russerne og mennesker i dusinvis eller i hundredvis bliver dræbt.

Neue Zürcher Zeitung udelukker, at eftergivenhed over for Putins pres vil føre til fred, og avisen fremhæver, at hvis tyskerne bakker op bag europæiske leveringer af kampvogne, så vil det ikke stå alene.

Sponsoreret indhold