Nyheder20. oktober 2022

Nu advarer forsker: Politikere bør fjerne TikTok fra folketingstelefon

De danske politikere benytter sig af den kinesiske app i stor stil. Men det kan ende som et stort problem, at den omdiskuterede app er havnet på flere folketingstelefoner, advarer ekspert
Foto: ASSOCIATED PRESS
Foto: ASSOCIATED PRESS
 Foto: ASSOCIATED PRESS

Selvom det omdiskuterede sociale medie TikTok flere gange har fået kritik for at høste store mængder data fra brugerne, har medlemmer af Folketinget hentet den kinesisk ejede app ned på deres folketingstelefoner.

Men det kan være et reelt sikkerhedsmæssigt problem, mener André Ken Jakobsen, der er adjunkt ved Institut for Statskundskab på SDU og forsker i hybrid krigsførelse og avanceret teknologi som f.eks. TikTok.

Ifølge ham risikerer politikerne nemlig at sende en stor mængde data fra deres folketingstelefoner videre til det kinesiske styre, fordi appen har adgang til et hav af oplysninger fra brugernes mobiltelefoner.

- Der er det problem med den her app, at den får adgang til rigtig, rigtig mange ting. Det har været et problem i en årrække, siger André Ken Jakobsen til Radio4.

Bekymret for sikkerheden

Det sociale medie har tidligere fået massiv kritik for at udgøre en sikkerhedstrussel i bl.a. USA, der har overvejet at indføre et decideret forbud mod TikTok.

For nylig slettede det britiske parlament også sin profil på det sociale medie. Ifølge BBC var flere medlemmer af parlamentet bekymret for datasikkerheden på TikTok.

Lige nu undersøger de irske myndigheder også det sociale medie, som har planer om at åbne et datacenter i Irland.

Ifølge Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, er der flere ubesvarede spørgsmål om sikkerheden bag TikTok, som han håber, at den irske undersøgelse kan give svar på.

- Det risikable er jo, at hvis der er en bagdør, hvor der bliver overført personoplysninger, så ville man i teorien kunne lave en profilering af europæere i Kina. Det vil sige, at man (via data, red.) måske kan gå ind og profilere folk i forhold til, hvilket tilhørsforhold de har, hvilke seksuelle præferencer de har, og om de laver et eller andet odiøst, som kan bruges til at afpresse dem, siger Henning Mortensen.

Adgang til ekstreme mængder data

På SDU er André Ken Jakobsen særligt bekymret over, at kinesisk lovgivning ifølge ham giver styret i Kina mulighed for at tvinge f.eks. selskabet bag TikTok til at udlevere data.

Han betegner det sociale medie som ”en efterretningsplatform, der suger data og overvåger sine brugere.”

- Det er ekstreme mængder af data, som den her app har adgang til på din telefon. F.eks. tjekker den hele tiden, hvor du er. Én gang i timen spørger den: hvor er du egentligt henne? Det er grænseoverskridende nok i sig selv, forklarer han til Radio4.

Derfor kan han ikke anbefale, at danske folketingsmedlemmer bruger TikTok på arbejdstelefonen.

- Nej. Simpelthen nej. Det er ikke nogen god idé. Hvis det endeligt er, at man skal bruge den her app som et arbejdsredskab, bør man under alle omstændigheder installere det på en telefon, der er ”en TikTok-telefon,” hvor man ikke har andet installeret eller har andre konti på, siger eksperten.

En af de politikere, der bruger TikTok og har installeret appen på sin folketingstelefon, er Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF.

Hun er klar over, at TikTok har fået kritik for håndteringen af brugernes data, men hun mener ikke, at der er grund til bekymring. Derfor er hun heller ikke klar til at slette appen fra sin folketingstelefon.

- Selvfølgelig gør det indtryk på mig, men jeg tror bare, at jeg har brug for at få det begrundet meget mere, siger Karina Lorentzen.

TikTok er ikke vendt tilbage på Radio4’s henvendelser.

Sponsoreret indhold