Nyheder26. januar 2024

Nordic Waste gav tidligere ansatte mundkurv på mod ekstra månedsløn

Seks 3F-medlemmer, som blev fyret af Nordic Waste, fik en ekstra månedsløn mod at underskrive en tavshedsklausul. Nu kæmper de for at få deres løn fra det konkursramte firma
The area where the company Nordic Waste have caused a landslide of several million tonnes contaminated soil, near the Village of Oelst, near Randers, Jutland, Denmark, Thursday January 25, 2024.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
Seks tidligere ansatte hos den konkursramte virksomhed fik ekstra månedsløn for ikke at snakke offentligt om Nordic Waste.
 Foto: Hubert Boesl/AP/Ritzau Scanpix

Acceptér en mundkurv, ellers mister du din januarløn.

Det var dilemmaet for seks tidligere ansatte på Nordic Waste, fortæller Morten Jørgensen, der er formand for byggegruppen i 3F Randers.

De seks tidligere ansatte, som er medlemmer af 3F, accepterede en fratrædelsesaftale, som blev forhandlet på plads af Nordic Waste og 3F.

I aftalen er der en tavshedsklausul, som betyder, at de ikke må snakke om den udskældte virksomhed, som er kommet i offentlighedens søgelys på grund af den truende miljøkatastrofe i Ølst ved Randers.

Det skriver Fagbladet 3F.

Tavshedsklausulen, der udløber 29. januar, er ifølge de seks mænd en af grundene til, at det er småt med beretninger fra tidligere Nordic Waste-ansatte, som i årevis har arbejdet med det bjerg af forurenet jord, som nu er begyndt at skride med faretruende hast.

Der blev fyret omkring 30 ansatte i slutningen af december, hvor Nordic Waste overlod oprydningsarbejdet til Randers Kommune. Heriblandt de seks 3F’ere.

Morten Jørgensen fra byggegruppen i 3F Randers pointerer, at de reelt ikke havde noget valg.

- Nordic Waste har ikke overenskomst, og så har medarbejderne ikke krav på noget, når de bliver opsagt. Alternativet var, at lønnen var stoppet med det samme. Nu har de fået en ekstra månedsløn i januar, hvor de så er opsagt fra 29. januar mod ikke at udtale sig om Nordic Waste i perioden, forklarer Morten Jørgensen og uddyber, at det ikke er almindeligt med den slags klausuler i branchen.

De seks tidligere ansatte mangler dog stadig at få deres januarløn fra konkursramte Nordic Waste, men det bliver næppe skandalefirmaet, der hoster op med den skyldige løn.

Næste skridt er, at 3F Randers samler lønsedler og dokumentation sammen, og så bliver lønkravet sendt direkte til Lønmodtagernes Garantifond (LG).

Det sker i erkendelse af, at der næppe er penge at hente i boet efter Nordic Waste, hvor lønmodtagere ligger lavt i hierakiet af kreditorer.

- Vi får kravet dækket hos LG, og det er kun muligt, fordi vores medlemmer accepterede fratrædelsesaftalen, vi fik forhandlet på plads. Ellers havde der ikke været nogen januarløn at stille krav om, siger Morten Jørgensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Nordic Waste.

Sponsoreret indhold