Nyheder11. september 2017

Nils Malmros' kone slog deres ni måneder gamle datter ihjel: Jeg græd to gange

Instruktør Nils Malmros’ kone slog i 1984 parrets ni måneder gamle datter ihjel i en psykose. Nu fortæller han, hvordan han måtte finde styrken og holde sammen på sig selv midt i den ufattelige tragedie. - Jeg blev nødt til at være "in charge" følelsesmæssigt, da min svigermor brød grædende sammen. Hun tog jo ligesom patent på at vise følelser i den situation. Så derfor græd jeg ikke på det tidspunkt, fortæller Nils Malmros, der græd to gange midt i sorgen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/malmros_front.jpg
 (Foto: Scanpix)

Gennem hele sin mangeårige instruktørkarriere har Nils Malmros lavet film, der er stærkt inspireret af oplevelser fra hans eget liv.

Både ”Kundskabens træ” og ”Kærestesorger” bygger på erindringer og oplevelser fra hans barndom og ungdom.

Men der skulle gå 29 år, før at Nils Malmros fortalte om den største tragedie i sit liv: Tabet af sin blot ni måneder gamle datter Anne, der på tragisk vis blev slået ihjel i 1984.

Det var hustruen Marianne, der i en psykose myrdede datteren ved at skære hende i halsen med en køkkenkniv.

I filmen ”Sorg og glæde” fortæller Nils Malmros så hele den tragiske historie – og filmen, der havde premiere i 2013, er stort set fortalt 100 procent ærligt. I filmen møder man blandt andet Johannes (Nils Malmros' alter ego, spillet af Jakob Cedergren, red.), der virker påfaldende rolig, da hans svigermor informerer ham om tragedien.

- Jeg blev nødt til at være "in charge" følelsesmæssigt, da min svigermor brød grædende sammen. Hun tog jo ligesom patent på at vise følelser i den situation. Så derfor græd jeg ikke på det tidspunkt, forklarer Nils Malmros til TV 2 og fortsætter:

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/malmros_front.jpg
 (Foto: Scanpix)

Nils Malmros med sammen med hustruen Marianne Tromholt og datteren Anne kort før tragedien indtraf i 1984. Foto: Scanpix

- I filmen græder jeg kun én gang. Nemlig, da jeg træder ind ad døren til mine forældre og fortæller dem, hvad der er sket. Dér får jeg endelig lov til at være den svage. Men i virkeligheden græd jeg også i kirken, da præsten vendte sig om efter sin prædiken ved begravelsen, og man kunne se, at han græd. Den episode kom bare ikke med i filmen, fordi der blev klippet ud lige før, forklarer han til TV 2.

Trods den tragiske historie valgte Nils Malmros og hustruen at blive sammen, og det var også hende, der selv bad Nils Malmros om at lave den tragiske fortælling til en spillefilm.

- Da min kone efter 26 år sagde, at nu skulle jeg lave den, var det en slags kærlighedsgave, siger Nils Malmros til TV 2 og tilføjer:

- Hun stillede som eneste betingelse, at jeg ikke måtte vise selve den tragiske handling. Og så tænkte jeg først, at det slet ikke kunne lade sig gøre. Lige indtil jeg fandt på at starte der, hvor det ER sket, og så lave en cirkelbevægelse hele vejen rundt om. For så bliver det ikke en spændingshistorie om, hvorvidt det er sket eller ej. Det véd man, at det er.

Du kan se billeder af parret i galleriet herunder:

Nils Malmros og hustruen Marianne

Sponsoreret indhold