Nyheder30. september 2014

Nikolaj Lie Kaas måtte gemme charmen væk

Der er visse roller, hvor smil og charme ikke passer ind – det måtte den charmerende skuespiller lige lære
Tidligere har Nikolaj Lie Kaas høstet stor ros i rollen som charmetrolden Dirch Passer i filmen "Dirch"
Tidligere har Nikolaj Lie Kaas høstet stor ros i rollen som charmetrolden Dirch Passer i filmen "Dirch"
 Foto: Thomas S. LaursenNikolaj Lie Kaas har spillet med i et utal af danske film, men ud over sine talenter på scenen er den 41-årige skuespiller også kendt for sit smilende, sjove og charmerende væsen, som han blandt andet har vist frem flere gange som vært på Zulu Comedy Galla.

Den kvalitet kunne den rutinerede skuespiller dog godt pakke godt og grundigt sammen i sin rolle som vicekriminalkommissær Carl Mørck i filmatiseringerne af Jussi Adler-Olsens thrillere "Kvinden i buret" og den premiereaktuelle "Fasandræberne".

Instruktøren på de to film, Mikkel Nørgaard, der også har instrueret comedyserien "Klovn" og den efterfølgende film, udfordrede nemlig Nikolaj Lie Kaas til at skrælle de fleste af sine lag af som skuespiller, for at kunne finde helt ind til karakteren Carl Mørck.

LÆS OGSÅ: Nikolaj Lie Kaas: Mine børn er ligeglade med mig

- Nik (Nikolaj Lie Kaas red.) har et enormt talent og kan spille næsten alt. Jeg forklarede ham derfor, at jeg ville have ham til kun at bruge og udfolde en brøkdel af sine evner som skuespiller.

- Jeg ville hverken have, at han smilede, var charmerende, sympatisk eller sjov. Vi tog alle de kort fra ham, som publikum normalt oplever, når de ser ham, fortæller Mikkel Nørgaard og uddyber sin idé.

- Når man laver begrænsninger, åbner der sig tit nye ting op og kreativiteten blomstrer på en anden måde. Hvis man må male med alle farver, ved man ofte ikke, hvad man skal male.

Men får man at vide, at man skal male verden kun i blå farver, åbnes der pludselig op for en masse nye ting og nuancer. Nikolaj Lie Kaas har spillet rigtig mange roller efterhånden, og han synes derfor, det var en sjov udfordring, fortæller Mikkel Nørgaard.

LÆS OGSÅ: Nikolaj Lie Kaas: Bedre end Obama

Ud over at gemme charmen væk, tog instruktøren Mikkel Nørgaard derfor også et andet kneb i brug for at sætte Nikolaj Lie Kaas i baggrunden som person og booste den sortseende Carl Mørck.

- For at publikum ikke skulle se Nikolaj Lie Kaas, men Carl Mørck, trak vi ham lidt ned. Carl Mørck går i jakkesæt, men hvis man putter Nikolaj i et jakkesæt, der sidder snorlige, så ligner han en million.

- Jeg var derfor nødt til at give ham et jakkesæt på, der var et nummer for stort. For Carl Mørck er ligeglad med, om det er for stort. Han har ikke købt et nyt i lang tid. Det er ikke vigtigt for ham, siger den 40-årige instruktør.

LÆS OGSÅ: Nikolaj Lie Kaas: Jeg har lavet en masse lort

Beslutningen om den konsekvent negative fremstilling af vicekriminalkommissæren som et menneske, ingen rigtig bryder sig om, og som hverken charmerer eller komplimenterer andre, fik da også teamet bag filmen til at få lidt kolde fødder til tider. For skulle de alligevel have givet ham lidt mere af Nikolaj Lie Kaas varme?

- Da vi filmede den første film, var vi ret bekymrede. Slår vi karakteren ihjel ved, at han ikke smiler en eneste gang? Kommer folk til at hade ham? Man ved det ikke, når man står derude og filmer. Man tager nogle chancer.

- Hvis vi lukkede op for charmen, ville alle elske ham. Men det er ikke den film, vi laver. Og det er netop de negative sider og fejl, der gør ham til en spændende og ny karakter, siger Mikkel Nørgaard.

"Fasandræberne" kan ses i de danske biografer fra den 2. oktober.

Sponsoreret indhold