Nyheder23. januar 2024 (opd. 23. januar 2024)

Nato forstærker Ukraines forsvar med ny ammunitionsaftale

Med en ny kontrakt på 8,2 milliarder kroner til artilleriammunition, intensiverer Nato sin støtte til Ukraine, fortæller generalsekretær Jens Stoltenberg
Det er tungt artilleri som dette, at ukrainerne har brug for ammunition til. Og det er dyrt - meget dyrt.
Det er tungt artilleri som dette, at ukrainerne har brug for ammunition til. Og det er dyrt - meget dyrt.
 Arkivfoto: Mohamed Azakir/Reuters/Ritzau Scanpix

Forsvarsalliancen Nato har tirsdag underskrevet en kontrakt om indkøb af artilleriammunition for 8,2 milliarder kroner.

Det oplyser Nato ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En del af ammunitionen skal gå til Ukraine.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at øget produktion af ammunition er en "absolut nødvendighed" for fortsat at kunne støtte Ukraine i krigen mod Rusland.

- Krigen i Ukraine er blevet en kamp om ammunition, siger Stoltenberg efter at have underskrevet kontrakten i Natos hovedkvarter i Bruxelles.

Nato-chefen har underskrevet kontrakten "på vegne af adskillige allierede", skriver Reuters uden at uddybe yderligere.

Der er tale om indkøb af 155 millimeter-artilleriammunition.

Nato havde på forhånd varslet, at Stoltenberg tirsdag ville underskrive en kontrakt om et markant indkøb af den pågældende type ammunition.

Jens Stoltenberg understreger, at der ikke er nogen umiddelbar militær trussel fra Rusland mod nogen af Natos medlemslande.

Dog er forsvarsalliancen på tæerne, hvilket både viser sig ved indkøbet af ammunition og ved, at Nato har planlagt en usædvanligt omfattende militærøvelse. Den skal afholdes i februar og involverer 90.000 soldater.

- Vi gør alt dette for at sikre, at styrkerne står klar, så Moskva (det russiske styre, red.) ikke fejlberegner eller misforstår vores beredskab i forhold til at kunne beskytte hver en tomme af Natos territorium.

- Og så længe vi gør det, vil der ikke blive begået nogen angreb mod Nato-territorium, siger Jens Stoltenberg ifølge Reuters.

Sponsoreret indhold