Nyheder 1. februar 2017

Nanna Lüders: Angst ødelagde karrieren

En række kendte danskere står i denne uge frem på Kanal 4 og fortæller om deres psykiske lidelser. Sangskriveren bag storhittet "Afrika" er en af dem, der taler ud om sin angst
(Foto: Kanal 4/Krestine Havemann)

I 1984 sang alle med på ”Stille, stille, stille nu står solen op...”.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Alle ville have en del af dansk pops nye stjerneskud, og Nanna Lüders blev straks sendt på en seks måneder lang turné, der endte med at kvæle hendes karriere, allerede inden den var kommet rigtigt i gang.

For turneen sled så meget på Nanna, at hendes krop sagde stop.

– Jeg var nede at vaske tøj på et møntvaskeri, og så begyndte det at prikke i hænderne, og så begyndte det at kravle langsomt op i armene, og det føltes, som om det begyndte at kvæle mig i halsen. Mit hjerte begyndte at hamre, og det gik op i hovedet. Det var, som om ilten forlod hovedet, og kræfterne forlod kroppen, beskriver hun i Kanal 4-programmet ”Slip angsten – sig det højt”.

Anfaldet var så voldsomt, at hendes kæreste ringede efter en ambulance.

– Jeg troede, jeg var ved at dø. Simpelthen, lyder det fra kvinden bag "Buster"-succesen.

På hospitalet sagde de, at Nanna havde panikangst. Og drømmen om at stå på en scene som stor popstjerne blev reduceret til et skrækscenarie.

– Fra at føle mig mere hjemme på en scene end noget andet sted i verden, oplevede jeg, at det blev et sted, hvor jeg skulle tvinges til noget, jeg ikke havde lyst til, siger Nanna.

I 11 år led 80’er-ikonet af sceneskræk i en sådan grad, at hun måtte nøjes med at synge kor for andre.

– Så snart jeg nærmede mig solistmikrofonen, som jo ligesom står forrest, begyndte det at sejle. Så var jeg i høj sø, siger hun.

Da hun senere i livet blev skilt, tog angsten over, og Nanna lå i sin seng i et helt år.

I dag har hun fået styr på angsten, som stadig er en del af hendes liv.

– Angst bor i mig. Den har sin plads. Men nu har den sin plads. I stedet for at være en omkringfarende ildkugle, der destruerer alting. Destruerer mit liv.

”Slip angsten – sig det højt” kan ses på Kanal 4 mandag til torsdag kl. 21 i uge 5.

Sponsoreret indhold