Nyheder11. september 2023

Mystisk sygdom: Flere sæler fundet døde i Danmark

Flere sæler fundet døde i Danmark vurderes at være døde af fugleinfluenza
Flere sæler fundet døde.
Flere sæler fundet døde i Danmark vurderes at være døde af fugleinfluenza.
 Foto: Scanpix Denmark/Foto: John MACDOUGALL/Scanpix 2017

Flere sæler fundet døde i Danmark vurderes at være døde af fugleinfluenza.

De døde sæler blev fundet i slutningen af august ved Avnø på Sydsjælland, hvilket blev indrapporteret til Patologivagten på Københavns Universitet.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

- Det er meget usædvanligt, så vi tog ned til Avnø og tog prøver fra sælerne for om muligt at klarlægge dødsårsagen, siger dyrlæge Tim K. Jensen fra Københavns Universitet.

Det viste sig i den efterfølgende undersøgelse af de sæler, der var egnet til obduktion, at de havde højpatogen fugleinfluenza af typen H5N1.

Dette er sandsynligvis dødsårsagen, lyder det.

Sælerne blev fundet i vandkanten og vurderes at være døde over en kort periode. Det fremgår ikke, hvor mange sæler der er tale om.

På stranden lå også et stort antal døde knopsvaner.

De fleste af svanerne havde dog ligget døde på stranden længe, og mange var ved fundet derfor kun fjer og ben. En enkelt af svanerne var dog egnet til undersøgelse på instituttet, og også i denne blev der påvist H5N1.

Undersøgelserne er foretaget i samarbejde mellem Københavns Universitet og Statens Serum Institut.

Her arbejder man nu videre med fundet og vil blandt andet forsøge at finde frem til, om der er tale om det samme virus i både sælerne og svanen.

- Fugleinfluenza har siden slutningen af 2020 forårsaget stor dødelighed blandt vilde fugle og har også ramt besætninger med fjerkræ og andre fugle i fangenskab i Danmark. En lang række lande i Europa samt i Asien, Afrika, Nord- og Sydamerika er også ramt, siger seniorforsker Charlotte Hjulsager fra Statens Serum Institut.

Fugleinfluenza kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker, og man bør derfor undgå direkte kontakt med døde eller syge vilde dyr, skriver SSI.

Den generelle risiko for den almene befolkning vurderes dog som lav af det Europæiske center for sygdomskontrol (ECDC).

Når det kommer til pattedyr - særligt vilde rovdyr og havpattedyr - er der i de seneste år blevet påvist fugleinfluenza i stigende grad. Det gælder især døde eller syge ræve og sæler.

Fænomenet er dog stadig sjældent, lyder det.

- Når fugleinfluenzavirus springer fra fugle til pattedyr, har vi set indikationer på, at virus muterer, så de bliver bedre til at smitte pattedyr, siger professor i virologi Lars E. Larsen fra Københavns Universitet.

Der er tidligere påvist højpatogen fugleinfluenza i to spættede sæler fra 2021 og fire ræve i 2022 i Danmark.

Sponsoreret indhold