Nyheder25. april 2024

Mystisk Gustav Klimt-portræt "genopstår": Solgt for 224 millioner kroner

Værket undslap nazisternes greb - nu får de overlevende arvinger en del af pengene
Her falder hammerslaget over maleriet.
Her falder hammerslaget over maleriet.
 Foto: Alex Halada/AFP/Ritzau Scanpix

Maleriet "Portræt af frøken Lieser", der er malet af den afdøde østrigske kunstner Gustav Klimt, har onsdag været under hammeren på en auktion i den østrigske hovedstad, Wien.

Her blev det solgt for 30 millioner euro, hvilket svarer til 224 millioner danske kroner.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Man havde i mange år troet, at maleriet var gået tabt, men i virkeligheden havde det prydet en privat villa nær Wien i årtier, oplyste auktionshuset Im Kinsky, da det udstillede maleriet i januar.

Indtil billede dukkede op på auktionen, var det eneste bevis på, at det ufærdige portræt af en mørkhåret kvinde fra Lieser-familien havde eksisteret, et sort-hvid foto, der blev taget i 1925 i forbindelse med en planlagt udstilling i Wien.

Maleriet blev bestilt af en velhavende jødisk familie i 1917, men blev efterladt ufærdigt, da Gustav Klimt døde som 55-årig i 1918.

Det er uvist, hvem den mørkhårede kvinde er.

Maleriet oprindelige ejer, Lilly Lieser, blev deporteret fra Wien i 1942 og døde i Auschwitz i 1945.

Hvad der skete med maleriet efter Klimts død, hvor det stod i hans atelier, er i dag uklart.

Lilly Liesers døtre vendte tilbage til Wien efter Anden Verdenskrig for at gøre krav på hendes aktiver, men her var maleriet ikke nævnt i nogle dokumenter.

- Det var disse mange uklarheder og historiske huller, der fik de nuværende ejere til at kontakt Lieser-familiens juridiske arvinger for at blive en enige om en fair løsning, lyder det fra auktionshuset Im Kinsky.

Ifølge NTB er der blevet underskrevet en aftale mellem arvingerne og auktionshuset, der giver arvingerne del i indtægten fra auktionen.

Auktionshuset hævder ikke at have fundet beviser for, at værket skulle være blevet stjålet eller ulovlig beslaglagt af nazisterne.

Inden auktionen blev maleriet anslået til at have en værdi mellem 30 og 50 millioner euro.

Sponsoreret indhold