Nyheder6. juli 2020

Mystisk fænomen i alperne: Sneen er blevet pink

En grønlandsk alge farver sneen lyserød i de italienske alper - forskere frygter en acceleration af klimaforandringerne
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20200705-134138-l-1920x1277we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Flot ser det ud over den italienske Presena-gletsjer i øjeblikket.

Men sneen med det sjældne lyserøde skær, forklares af eksperter med en helt bestemt form for alge, der kan risikere at fremskynde klimaforandringerne.

Det skriver blandt andre The Guardian, samt en række lokale italienske medier.

Biagio Di Mauro fra Italiens nationale naturforskningscenter fortæller, at den lyserøde farve kommer fra en plante, der findes lignende i Grønland.

- Algen er ikke farlig. Det er et naturligt fænomen, der opstår undervejs i forår- og sommerperioder på de midterste breddegrader, men også ved polerne, fortæller Di Mauro, som tidligere har arbejdet med algerne ved Morteratsch-gletsjeren i Schweiz.

En ond cirkel

Planten, eller algen, går under det knap så mundrette navn Ancylonema nordenskioeldii, og ligesom i Grønlands såkaldte "Dark Zone" resulterer algerne i, at sneen generel er mørkere.

Den helt hvide farve, som sne og is sædvanligvis har, reflekterer mere en 80 procent af solens stråling tilbage til atmosfæren, men som algerne opstår, absorberer den mørke sne mere varme og sol - og så smelter den hurtigere.

Det hele bider lidt sig selv i halen, ifølge Di Mauro.

For når isen smelter, får algerne bedre vilkår, og formerer sig yderligere. Det ses særligt omkring Gaviapasset - et bjergpas på 2.621 meter - i nærheden af Lombardiet.

- Alt, der gør sneen mørkere, får den til at smelte hurtigere, fordi den accelererer absorberingen af stråler, forklarer han.

Til slut sætter han algeproblemet i perspektiv, for selvom det er et naturligt fænomen, er det ikke ligefrem klimaudfordringer som disse, mennesket står og mangler lige nu.

- Vi forsøger at nedbringe eller få styr på effekten af klimafænomener - udover den som mennesker står for. Altså at opvarme kloden, siger han, og understreger, at menneskelig aktivitet - som skilifter og turister - selvfølgelig også har en påvirkning af klimaet i alperne.

Sponsoreret indhold