Nyheder13. juli 2023 (opd. 13. juli 2023)

Myndigheder advarer mod fugleinfluenza: Hold katte og hunde inden døre

24 katte i Polen har testet positiv for sygdommen
Labrador og kat hygger sig i sofaen.. Dogs, Labrador retrievers, cats,
En hund og en kat hygger sig i sofaen, og her skal de måske blive liggende.
 Foto: Scanpix Denmark

Den Europæiske Myndighed for Fødevaresikkerhed (EFSA) opfordrer torsdag ejere af katte og hunde til at holde deres kæledyr i snor eller inden døre i de områder, hvor der er konstateret smitte.

Det er en reaktion på et rekordstort antal fugleinfluenza verden over, og efter 24 katte i Polen er testet positiv for sygdommen.

Siden fugleinfluenza, H5N1, første gang dukkede op i 1996, så var der i lang tid kun tale om sæsonmæssige udbrud.

Men "noget er sket" i midten af 2021, som har gjort denne type af virus meget mere smittefarlig, ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det fremgår af studier om influenza i dyr.

I sjældne tilfælde er mennesker blevet ramt af den nogen gange dødelige virus. Typisk efter at have været i kontakt med smittede fugle. Virus er også blevet fundet i et stigende antal pattedyr.

- Det anbefales at undgå, at katte og hunde og generelt kødædende husdyr eksponeres for døde eller syge dyr, skriver EFSA i en erklæring.

- Et muligt middel er at holde hunde i snor, og at katte holdes inden døre i områder, hvor det er blevet bekræftet, at der er en ekstensiv cirkulation af HPAI-virusser i vilde fugle, hedder det.

I de seneste uger er fem hunde og en kat blevet smittet i Italien med fugleinfluenza.

/ritzau/AFP

Sponsoreret indhold