Nyheder14. januar 2022

Myndighed undersøger: Kan briller beskytte mod corona?

Folkehelseinstituttet i Norge skal nu undersøge, om briller kan beskytte dig mod at blive smittet med coronavirus gennem øjnene.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/pexels-designecologist-975668.jpg
 Foto: Pexels

Coronavirus smitter gennem små luftbårne dråber, der kommer fra for eksempel host eller nys og bliver indåndet, men de kan også give infektion gennem øjnene.

Vil det så sige, at du ved at bære briller kan beskytte dig mod at blive smittet den vej? Det er en tese, der nu bliver efterprøvet i Norge.

- Det er et ubesvaret spørgsmål, i hvor stor grad coronavirus smitter gennem øjnene, men der er en del, der tyder på, at personer med briller bliver sjældnere smittet, siger Atle Fretheim, der er fagdirektør på det norske Center for forskning i epidemitiltag, til NRK.

Undersøgelsen vil vare i to uger, og for at få brugbare resultater skal forskerne have fat i 22.000 personer, der kan deltage i eksperimentet.

Deltagerne skal enten have briller, solbriller eller ingen briller på. Det bliver afgjort ved lodtrækning, og forskerne kommer ikke til at kende de (eventuelt) smittedes identitet.

Derudover er det især vigtigt, at deltagerne gør brug af kollektiv trafik mindst tre gange om ugen.

- Grunden til, at vi har valgt at bede folk om at bruge briller i offentlig transport, er, at det er et meget afgrænset tiltag, som vi tror, mange kan og vil gennemføre. Men vi vil opfordre dem, der havner i ”brillegruppen” til at bruge briller også i andre sammenhænge, hvor der er mange mennesker, siger Atle Fretheim.

Studieprotokollen forventes at blive godkendt inden for nogle uger, og så vil man gå i gang med at hverve forsøgspersoner til eksperimentet, så vi kan få svar på, om briller mod forventning har en betydning for smitterisikoen.

Sponsoreret indhold