Nyheder2. november 2021

Mørket kommer: Pas på derude

Bilisterne har store problemer med at se cyklisterne i mørket. En ny undersøgelse viser, at alt for mange glemmer cykellygten
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20040921-003347-pf-1244x1809we.jpg
 Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

”Jeg har lige fået dem stjålet”, ”dem glemte jeg sgu derhjemme i skuffen”, og ”de er løbet tør for strøm”.

Undskyldningerne er mange, og de kommer desværre ret ofte.

Faktisk er det halvdelen af danskerne, der glemmer lyset på cyklerne. Det viser en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige.

- Langt de fleste ulykker mellem biler og cyklister sker i kryds, og her spiller synlighed en stor rolle. At så stor en andel af bilisterne oplever at overse cyklister er derfor også stærkt bekymrende, siger skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild

Det er altså ikke kun et fåtal af bilisterne, der har svært ved at se de bløde trafikanter i mørket.

Faktisk er det otte ud af ti bilister, der har problemer med at se de kære cyklister.

Nu begynder vinteren at nære med sig med hastige skridt, og det betyder, at dagene bliver kortere, og tiden du skal have cykellygten tændt længere.

Vi kan bare tage et kig på i dag, hvor solen gå ned 16:27.

Her er de fleste danskere på vej hjem fra arbejde og flere og flere hjem på cykel, og allerede her skal cykellygten være på og tændt.

- Vi ved, at cykeltrafikken er stigende år for år, og med tanke på, at vi fremover vil se endnu flere bløde trafikanter, bliver det endnu vigtigere, at de gør sig synlige for den øvrige trafik, så vi får færre ulykker, siger Henrik Sagild.

Tallene fra undersøgelsen er bestemt ikke betryggende. Her fremgår det, af kun 51 procent af danskerne bruger cykellygter.

Så byd vinteren og de kortere dage velkommen med flere cykellygter og færre undskyldninger. For din og bilisternes skyld.

Derudover er det et lovkrav at have både for- og baglygte. Og det er dælme en kedelig bøde på 700 kroner for at glemme dem.

Sponsoreret indhold