Nyheder27. februar 2023

Milliardær forsvundet: Nu er der grusomt nyt

Den kinesiske rigmand Bao Fan er tilsyneladende endt i kløerne på landets autoritære myndigheder - han "samarbejder", lyder det kryptiske svar fra hans firma, som oprindeligt efterlyste ham
Det er ofte værre end faktisk at være forsvundet, når man som denne kinesiske milliardær ender i kløerne på det kinesiske styre.
Det er ofte værre end faktisk at være forsvundet, når man som denne kinesiske milliardær ender i kløerne på det kinesiske styre.
 Fotocollage: Ritzau Scanpix

Tidligere på måneden oplyste det kinesiske finansselskab China Renaissance, at det ikke kunne få kontakt med dets stifter og topchef, Bao Fan.

To uger efter Bao Fans forsvinden oplyser selskabet søndag, at han "samarbejder" med de kinesiske myndigheder i en efterforskning. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det fremgår ikke af meddelelsen, om selskabet er kommet i kontakt med sin stifter og frontfigur igen.

Bao Fan blev kendt som en af pengemændene i den fremstormende kinesiske tech-branche.

Han og hans virksomhed har stået bag, når de største kinesiske tech-selskaber skulle på børsen eller fusionere.

Det er ikke første gang

Ifølge britiske BBC har der været flere eksempler de seneste år. I 2015 forsvandt Guo Guangchang, der blev kaldt den kinesiske Warren Buffett, i flere dage.

I 2017 var det den kinesisk-canadiske forretningsmand Xiao Jianhua, der var en af Kinas rigeste, der forsvandt. Han blev sidste år dømt og fængslet for korruption.

Mest opmærksomhed tiltrak det sig måske, da stifteren af konglomeratet Alibaba, Jack Ma, pludseligt forsvandt fra offentligheden i slutningen af 2020.

Han havde forinden udtalt kritik af finansmyndighederne i Kina. Han stod også på tærsklen til at børsnotere selskabet Ant Financial, der driver et digitalt betalingssystem.

Selv i China Renaissances egen rækker er topfigurer forsvundet.

BBC citerer et kinesisk erhvervsmedie, Caixin, at en anden af selskabets topfigurer, Cong Lin, blev "taget" af myndighederne i september - angiveligt for noget relateret til hans arbejde i det statsejede bank ICBC.

Ifølge BBC har China Renaissance ikke kommenteret på Cong Lins forsvinden. Han er dog forsvundet fra listen over direktører på selskabets hjemmeside og i dets årsrapport.

China Renaissance har hovedkvarter i Hongkong og kontorer i Shanghai, Beijing og New York.

Selskabet har i en meddelelse søndag oplyst, at det "er blevet opmærksom på, at hr. Bao for nuværende samarbejder med en efterforskning, der udføres af bestemte myndigheder" i Kina, skriver AFP.

- Selskabet vil samarbejde og assistere enhver retmæssig anmodning fra relevante kinesiske myndigheder hvis og når (en sådan måtte komme, red.).

Selskabet har ingen yderligere kommentar, da AFP har spurgt ind til, hvilken efterforskning der er tale om.

- Selskabet vil komme med yderligere meldinger, når og hvis det er passende, lyder det fra en talsperson i selskabet ifølge AFP.

Det er ikke unormalt, at ledende erhvervsfolk i Kina forsvinder eller pludseligt kommer i myndighedernes søgelys.

Sponsoreret indhold