Nyheder28. oktober 2009

Michael Jackson: Flad fornemmelse

SE og HØRs Kasper Kopping anmelder Michael Jackson-filmen This Is It
I SE og HØRs anmelders forståelse er den nye Michael Jackson-film kun 2 ud af 6 stjerner værd
I SE og HØRs anmelders forståelse er den nye Michael Jackson-film kun 2 ud af 6 stjerner værd

Ingen kan være i tvivl om, at Michael Jackson var en stor kunstner.

En ener. En mand, som på én gang var genial, mystisk og fornyende.

Det samme kan desværre ikke siges om "This Is It", der havde biografpremiere idag. Filmen, hvor man følger den mærkelige, men også karismatiske sangers pressede øveprogram gennem flere måneder op mod de 50 udsolgte koncerter i London. Koncerter, der som bekendt aldrig blev gennemført efter Jacksons tragiske endeligt den 25. juni.

"This Is It" er en ren musikfilm.

Håber man på et portræt eller dybe interviews med Michael i hans sidste tid, bliver man slemt skuffet. Håber man til gengæld på at høre de gamle hits og at få et indblik i, hvordan en hel koncert bygges op med prøver, dansere, lydprøver, musikjusteringer, røg og effekter, vil man føle sig rimeligt underholdt gennem filmens 112 minutter.

Publikum følger således hvert eneste planlagt nummer til koncerten slavisk. Man er med bag kulisserne til optagelserne af de videofilm, der skulle være vist under Jacksons shows på storskærm, ligesom Michael Jackson undervejs fra scenen kommer med kommentarer, påpeger fejl, ændrer tingenes gang og synger de samme stykker om og om igen, indtil han er nogenlunde tilfreds.

Klipning og billedkvalitet lader meget tilbage at ønske. Man føler nærmest, at man ser en privatvideo eller en meget ringe dogmefilm. Omvendt giver det en autentisk følelse af, at man er der selv. Der er ikke manipuleret med noget for at gøre filmen lækrere.

Optagelserne er ikke oprindeligt lavet med henblik på en biograffilm, så alt det ovenstående tilgiver man.

Hvad der til gengæld er svært at tilgive, er de filmplakater, der lover, at "man kan opdage Michael Jackson, som man aldrig har set ham før". Det sker ikke, medmindre man da aldrig nogensinde har set The King Of Pop i aktion fra scenen enten live eller på fjernsynsskærmen. For det meste forklædt bag solbriller og den sædvanlige makeup ser man ham nemlig kun synge - i øvrigt til tider ikke specielt godt - og danse, når han da ikke afbryder prøverne for at påpege, at han skal vænne sig til sin øresnegl eller taler bestemt til keyboardmanden for at holde tonen for længe.

"Det er derfor vi øver. Det er derfor vi øver", lyder det flere gange fra Michael, mens man som seer dog aner hans næsten maniske trang til perfektionisme.

Som før nævnt er dette langtfra et portræt af manden, som desværre ikke længere er blandt os. Forventer man at få et blik ind bag facaden på Michael - at nå ind under huden på ham og høre om hans tanker, visioner og generelle opfattelse af sin situation i de pressede måneder - bliver man slemt skuffet.

Der tilføjes ikke noget nyt til personen Michael Jackson, og man følger ham aldrig ud af Stables Centre, hvor prøverne foregår.

I modsætning til rygterne virker Michael dog faktisk ganske frisk og i fin form.

Velkommen til TV-verdenen. "This Is It" er et sammenklip af mange måneders optagelser, og de dage, hvor Jackson var sur, syg eller helt blev hjemme, vises selvfølgelig ikke.

Det er en meget lang film i forhold til dét, der serveres.

Den kører meget i samme rille - dog afbrudt af enkelte interviews med dansere og musikere undervejs. En halv time kortere spilletid havde været prisværdigt, og at man til sidst tager sig selv i at gabe, trækker altså ned.

Sponsoreret indhold