Nyheder1. juli 2022

Mette Frederiksen: - Undskyld jeg hoster i dag

Statsministeren frikendte fredag reelt både sig selv og embedsmændene i minksagen
Pressemøde om minksagen 1. juni 2022
Mette Frederiksen havde taget en håndfuld ministre med, der hjalp hende med at forklare offentligheden, at der reelt intet er at komme efter i minksagen.
 Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

LIVE: Det blev der sagt

Kan man nøjes med at undskylde for et host?

Ja, Mette Frederiksen kan godt, hvilket hun fredag gjorde på sit pressemøde, hvor hosten var den mest alvorlige plage for hende, som hun følte behov for at sige undskyld for.

For selvom Mette Frederiksen fredag flere gange gentog, at regeringen skam tager den hårde kritik i minksagen alvorligt, så slutter sagen politisk her.

Hverken embedsmænd eller politikere skal frygte, at hun tager konsekvenser af sagen.

Det arbejde skubber hun i stedet videre til Folketinget, hvor hun er fredet. Og til andre myndigheder og politiske mødesteder, hvor andre kan tygge videre.

- Jeg vil fremhæve, at kommissionen bekræfter det, jeg selv har sagt under hele forløbet. Nemlig at jeg som statsminister ikke vidste, at der ikke var hjemmel.

- Jeg har overholdt min sandhedspligt og har ikke haft til hensigt at sige noget, der ikke var korrekt, siger hun på pressemødet.

Her afviste hun samtidig at gå af på trods af den hårde kritik, som kommissionen retter mod den regering og de embedsfolk, hun er øverste chef for.

Minkkommissionen forholder sig i sin beretning ikke til, om Mette Frederiksen har overtrådt ministeransvarsloven.

Det gør hun

Som følge af de fejl, der blev begået i håndteringen af Minksagen, vil regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) sætte en række initiativer i værk, der skal forhindre, at noget lignende sker i fremtiden.

* Der skal indføres en rådføringspligt, der påtvinger regeringen at tage Folketingets partier med på råd, når der skal træffes lignende beslutninger fremover.

* Der skal nedsættes et demokratiudvalg, der skal kigge på, hvordan samspillet mellem embedsmænd og politikere kan gøres bedre.

* Offentlighedsloven skal tages op til revision, så offentligheden får bedre muligheder for at få indsigt i lignende processer.

* Der skal laves en forretningsorden for, hvordan møder i regeringens udvalg skal foregå.

Kilde: Sagt af Mette Frederiksen på fredagens pressemøde i Statsministeriet

Derfor har oppositionen krævet en uafhængig advokatundersøgelse, der tager stilling til dette spørgsmål på samme måde, som det skete efter Instrukskommissionens undersøgelse af Inger Støjbergs ageren som udlændinge- og integrationsminister.

Men det afviser Mette Frederiksen i den aktuelle sag.

- Det er Folketinget, der træffer den beslutning.

- Det er almindelig praksis, og så har der været en undtagelse med Instrukskommissionen, sagde statsministeren på pressemødet.

Ministeransvarsloven siger blandt andet, at en minister straffes, "hvis han forsætligt eller af grov uagtsomhed tilsidesætter de pligter, der påhviler ham efter grundloven eller lovgivningen i øvrigt efter hans stillings beskaffenhed."

Sponsoreret indhold