Nyheder8. juli 2022

Mette Frederiksen om drabet på Shinzo Abe: - Jeg er dybt chokeret

Den tidligere japanske premierminister Shinzo Abe blev skuddræbt på sin kampagnetur under en tale
Den danske statsminister Mette Frederiksen fordømmer angrebet.
Den danske statsminister Mette Frederiksen fordømmer angrebet.
 Dan Mariegaard

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), er både chokeret og ked af, at den tidligere premierminister i Japan er død, efter at han blev skudt under en tale fredag.

- Jeg er dybt chokeret og ked af at høre, at Japans forhenværende premierminister Shinzo Abe er afgået ved døden efter det forfærdelige skudangreb i dag, udtaler statsminister Mette Frederiksen (S) i en skriftelig kommentar fredag.

- Jeg fordømmer på det stærkeste angrebet. Min dybeste medfølelse med Shinzo Abes familie og det japanske folk.

Abe blev skudt under en tale i den vestjapanske by Nara. Det skete omkring klokken 11.30 lokal tid. Godt seks timer senere blev han erklæret død ifølge det japanske medie NHK.

Han blev bragt til hospitalet, straks efter at han blev skudt.

En 41-årig mand er anholdt i forbindelse med skudepisoden. Meldinger er gået på, at han skød Shinzo Abe bagfra med et skydevåben, og at den tidligere premierminister blev ramt i bryst og hals.

Også den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), er kommet med en udtalelse.

- Dybt ked af at modtage nyheden om Shinzo Abes død. Jeg fordømmer på det kraftigste det feje angreb. Mine kondolencer går til hans familie og det japanske folk, skriver ministeren på Twitter.

- Jeg kender Japan som et fredeligt, demokratisk land. Det er også et angreb på vores grundlæggende værdier om ytringsfrihed og demokrati.

Shinzo Abe blev 67 år.

Shinzo Abe var premierminister i Japan i et år i 2006 og igen fra 2012 til 2020. Han er Japans længst siddende premierminister.

Selv om han ikke længere var premierminister, var han stadig en dominerede figur i det regeringsbærende parti.

Shinzo Abe blev især kendt for sin økonomiske politik, der fik navnet Abenomics. Det var et forsøg på at løsne Japans rigide finanspolitik via flere offentlige investeringer, strukturelle reformer og højere forbrugsskatter.

Sponsoreret indhold