Nyheder2. november 2022

Mette Frederiksen klar på bred regering: – Det kan blive meget bøvlet

Mette Frederiksen fortæller i onsdagens partilederdebat, at hun vil forsøge at danne en bred regering, men at det godt kan blive meget svært
Mette Frederiksen kom godt ud af valge og rød blok egentlig lige nu står til et flertal. Men hun vil stadig forsøge at danne en bred regering.
Mette Frederiksen kom godt ud af valge og rød blok egentlig lige nu står til et flertal. Men hun vil stadig forsøge at danne en bred regering.
 Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) gik til valg på at danne en bred regering over midten, og det løfte vil hun forsøge at holde. Selv om det ser svært ud.

Det siger hun dagen efter valget, hvor rød blok fik et knebent rødt flertal, hvilket der var spænding om til det sidste. Hun forudser, at det bliver meget bøvlet.

- Det bliver meget, meget bøvlet det her. Om det kan lade sig gøre, det ved vi ikke, men vi prøver, alt hvad vi kan, siger hun under en debat i Publicistklubben onsdag efter valget.

Mette Frederiksen har onsdag formiddag været ved dronningen, hvor hun formelt er trådt tilbage. Hun er nu fungerende statsminister og ventes senere onsdag at blive udpeget til kongelig undersøger.

Det indebærer, at hun skal forsøge at se, om der kan dannes et flertal for en regering. Hun ventes at bruge de næste uger på at forsøge at danne en bred regering over midten.

Det skyldes inflation, energikrisen, klimakrisen og krig i Europa. Der er brug for bredt samarbejde, er analysen.

Socialdemokratiet er i princippet ikke afhængig af blå blok og har mulighed for at danne regering alene med rød blok.

Frederiksen opfordrer partierne til ikke at stille ultimative krav, og til at de i stedet forsøget at bøje sig mod hinanden.

- Hvis det skal kunne lade sig gøre, vil det kræve, at partier, der traditionelt har siddet over for hinanden, skal ind at sidde ved samme bord.

- Hvis det skal kunne lade sig gøre, vil det kræve tillid, tid og kompromisser. Der er ingen her, der vil få alle deres ønsker opfyldt. Det ville vi i øvrigt heller ikke få, selv hvis vi alle gik i regering med hinanden.

- Jeg kommer ikke til at svare på spørgsmål om røde linjer eller ultimative krav, siger Frederiksen.

Sponsoreret indhold