Nyheder15. marts 2022

Mette Frederiksen gentager undskyldning til grønlændere

På sit besøg i Nuuk siger statsministeren igen undskyld til de 22 grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det var hjerteløst og forkert, da 22 grønlandske børn i 1951 blev sendt til Danmark som led i et eksperiment, og undskyldningen skulle være kommet for længst.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag i Nuuk i Grønland under et officielt arrangement, hvor hun endnu en gang siger undskyld på Danmarks vegne.

- Det, som de 22 børn blev udsat for dengang, var forkert, og det var hjerteløst, og det burde aldrig nogensinde være fundet sted.

- Og det skulle vi fra Danmarks side have sagt for længst, lyder det fra statsministeren i en tale ifølge det grønlandske medie KNR.

Arrangementet blev afholdt i kulturhuset Katuaq, hvor også to af de seks nulevende grønlændere, der var en del af forsøget, var mødt op.

Sagen kort:

I alt 22 børn blev i 1951 sendt til Danmark som en del af forsøget. Seks af dem lever stadig.

De 22 børn var led i et socialt eksperiment, hvor de skulle lægge det grønlandske bag sig og blive en dansktalende elite i Grønland.

Planen var, at børnene skulle hjem efter et ophold i Danmark. Men seks af dem endte med at blive bortadopteret til familier i Danmark.

De resterende, der kom hjem, blev ikke sendt hjem til deres familier. De blev derimod placeret på et børnehjem, hvor de skulle tale dansk. De fik ingen forbindelse til deres familie og kunne ikke tale grønlandsk.

Mette Frederiksen gav som Danmarks statsminister for første gang i december 2020 en officiel undskyldning for de svigt, børnene blev udsat for.

Senest gentog hun undskyldningen ansigt til ansigt med de seks grønlændere fra eksperiment, der stadig lever, 9. marts i år. Det skete under et arrangement på Nationalmuseet i København.

Siden den officielle undskyldning fra Danmark har den danske stat indgået forlig med de seks personer. Herfra har de hver modtaget 250.000 kroner i kompensation.

Sponsoreret indhold