Nyheder18. august 2023

Medstifter af Junibevægelsen: Niels I. Meyer er død

I 1992 var professor i fysik Niels I. Meyer med til at stifte den EU-kritiske Junibevægelsen. Han døde onsdag.
Niels I. Meyer var en stor fortaler for vedvarende energi og et velkendt navn i energidebatten allerede inden den politiske karriere.
Niels I. Meyer var en stor fortaler for vedvarende energi og et velkendt navn i energidebatten allerede inden den politiske karriere.
 Foto: Jens Panduro/Ritzau Scanpix

Professor emeritus og medstifter af Junibevægelsen Niels I. Meyer afgik ved døden onsdag. Han blev 93 år.

Det oplyser familien til Ritzau.

Sammen med Jens-Peter Bonde og Drude Dahlerup stiftede Niels I. Meyer i 1992 det EU-kritiske parti Junibevægelsen, der var repræsenteret i Europa-Parlamenteret fra 1993 til 2009, hvor bevægelsen blev nedlagt.

Niels I. Meyers politiske engagement førte også til medlemskab af partiet Solidarisk Alternativ, hvor han var et ledende medlem i en årrække i 1990'erne. Senere sluttede han sig til Minoritetspartiet.

I 1978 var han medforfatter på debatbogen "Oprør fra midten" sammen med De Radikales tidligere kulturminister Kresten Helveg Petersen og forfatteren og filosoffen Villy Sørensen.

Bogen skildrede en utopi om et "humant ligevægtssamfund" på trods af ideologiske skillelinjer.

Niels I. Meyer var en stor fortaler for vedvarende energi og et velkendt navn i energidebatten allerede inden den politiske karriere. Han argumenterede for afvikling af atomkraft og fossile brændstoffer.

Som kun 25-årig blev han Danmarks første ingeniør ph.d., og seks år senere modtog han sit professorat i fysik.

Ved sin død var Niels I. Meyer professor emeritus ved Institut for Byggeri og Anlæg på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Sponsoreret indhold