Nyheder7. marts 2024 (opd. 7. marts 2024)

Medie: Ozempic sælges ulovligt som slankemiddel på Facebook

I lukkede Facebook-grupper florerer salget af Novo Nordisks diabetesmedicin Ozempic, som nu anvendes ulovligt til vægttab
Det er medicinen her, som både sælgere og købere vil gå langt for at få fingrene i.
Det er medicinen her, som både sælgere og købere vil gå langt for at få fingrene i.
 Foto: Lee Smith/Reuters/Ritzau Scanpix

“Ozempic haves.” …“Send en personlig besked med ønskede, og jeg sender dig en pris hurtigst muligt.“

Sådan lyder det i opslag i en lukket Facebook-gruppe, hvor Novo Nordisks populære diabetesmedicin Ozempic helt åbenlyst sælges og købes som slankemiddel – enten som “slankepinde”, “slank” eller bare Ozempic, stavet på forskellige måder. Det skriver Sjællandske Nyheder.

Landets fem regioner har for nylig politianmeldt 33 sager, hvor borgere har indløst mellem 3 og helt op til 10 års forbrug af Ozempic på recept i løbet af sidste år – med offentligt tilskud for cirka 6,3 millioner kroner. I et tilfælde har en borger fået udskrevet medicinen med tilskud for over 500.000 kroner.

Derudover har de fem regioner anmeldt 249 sager til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvor borgerne har indløst, hvad der svarer til minimum 1,5 års forbrug af Ozempic.

Mængderne, der er indløst, er så store, at regionerne mistænker borgerne for at videresælge Ozempic ulovligt på det sorte marked. Diabetesmedicinen har nemlig vist sig at være et effektivt slankemiddel, da det indeholder stoffet semaglutid, der sænker appetitten, ligesom Novo Nordisks populære slankemiddel Wegovy.

Både Ozempic og Wegovy kræver recept fra en læge. Men man skal selv betale fuld pris for Wegovy. Omvendt er der offentlige tilskud til Ozempic. Og det gør Ozempic til et attraktivt, billigt alternativ til Wegovy på det sorte marked

Sponsoreret indhold