Nyheder28. september 2022

Medie: CIA advarede om muligt angreb på gasledninger – Forsvarsministeriet afviser

Ifølge Forsvarsministeret var Danmark ikke blevet advaret om angrebet på Nord Stream 1 og 2
gas
Gaslækagen ved Nord Stream 2.
 Foto: Ritzau Scanpix

Verdens øjne er lige nu rettet mod Bornholm, hvor der er sket lækager på de to gasledninger Nord Stream 1 og 2, der blandt andet er placeret under vandet i Østersøen ud for øen.

Men ifølge den amerikanske efterretningstjeneste CIA, så kunne lækagerne være undgået.

New York Times skriver nemlig, at CIA allerede i juni advarede flere europæiske lande om et muligt angreb på gasledningerne.

Til SE og HØR afviser Forsvarsministeriet, at Danmark var et af de lande, der blev advaret af den amerikanske efterretningstjeneste.

"Hvad andre stater eventuelt måtte have haft af fortrolig dialog kan jeg ikke kommentere på. Men den danske regeringen har ikke modtaget varsler om spændingerne", lyder det i et svar til SE og HØR fra forsvarsminister Morten Bødskov.

Reuters fortæller, at også Tyskland blev advaret om angrebet, men den tyske regering har afvist at kommentere på det.

Mette F.: - En bevidst handling

Mandag kom det frem, at der var sket i alt tre lækager på Nord Stream 1 og 2, der transporterer naturgas fra Rusland til Tyskland. Lækagerne får netop nu gas til at strømme ud i Østersøen.

Statsminister Mette Frederiksen sagde tirsdag, at der er tale om en bevidst handling, men det er endnu uvist, hvem der står bag.

Statsministeren sagde yderligere, at man ikke opfatter lækagen som et angreb på Danmark, da eksplosionen på gasledningerne skete i internationalt farvand.

Du kan følge den seneste udvikling af gaslækagen i vores liveblog her.

Sponsoreret indhold