Nyheder7. januar 2024

Medie: Chokfund på Rigshospitalet

Mere end 110 fund af skimmelsvamp er registreret på Rigshospitalet - størstedelen er sket på afdelinger for patienter med svækket immunforsvar
Det er ikke lige den melding, man som patient på Rigshospitalet har lyst til at høre. 
Det er ikke lige den melding, man som patient på Rigshospitalet har lyst til at høre.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

De seneste fem år er der registreret mindst 110 tilfælde af skimmelsvamp på Rigshospitalet i København.

Det skriver Berlingske på baggrund af en gennemgang, som mediet har lavet af data fra Region Hovedstaden.

I to ud af tre tilfælde er skimmelsvampene fundet på afdelinger for patienter, der ifølge Sundhedsstyrelsen ikke må komme i nærheden af skimmelsvampe.

Patienternes immunforsvar er så svækket, at de risikerer at få infektioner af svampene, skriver mediet.

I Rigshospitalets sydkompleks, er der de seneste fem år blevet gjort 66 fund af skimmelsvamp.

I komplekset ligger blandt andet afdelingen for organtransplanterede børn, afdelingen for for tidligt fødte børn og afdelingen for voksne leukæmi-patienter. På alle tre afdelinger, er der blevet registreret skimmelsvamp.

Patienter med et svækket immunforsvar på grund af kræftbehandling eller transplantationer har mellem 40 til 60 procents chance for at overleve, hvis de får en infektion af skimmelsvampe.

Er svampen resistent stiger dødeligheden med op til 90 procent, viser forskning fra Rigshospitalet ifølge Berlingske.

Region Hovedstaden og Rigshospitalet har siden 2018 fået udarbejdet flere rapporter, der viser, at hospitalet har problemer med skimmelsvamp i vækst.

Hospitalets kommunikationsafdeling skriver i et skriftligt svar til Berlingske, "at Rigshospitalet og Center for Ejendomme er meget opmærksomme på, om der opstår skimmelsvamp i bygningsmassen."

- De gamle bygninger er visse steder meget slidte og trænger til renovering, og det kalder naturligvis på særlig årvågenhed, skriver kommunikationsafdelingen.

De tilføjer dog, at svampeinfektioner sjældent skyldes, at der er høj koncentration af skimmelsvamp, men at nogle patienter har så svækket et immunforsvar, at de kan blive syge bare af at være i deres eget hjem eller i naturen.

Sponsoreret indhold