Nyheder17. november 2023

Med julefrokosten kommer drukneulykkerne: Ny kampagne sætter fokus på turen hjem fra festen

Jul- og vintermånederne er den farligste tid at falde i vandet, da det kolde chok kombineret med alkohol, kan have fatale konsekvenser
Frederikholms Kanal i København, fredag den 12. februar 2021. Efter flere uger med koldt vejr er kanalerne i København frosset til is.. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)
En ny kampagne sætter fokus på ulykken, der altid lurer ved juletid, når promillen er høj og vandet iskoldt.
 Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix

Så sent som i mandags var Hovedstadens Beredskab nødt til at rykke ud til Nyhavn, da en ældre herre røg i vandet og i ti minutter måtte klamre sig til et reb, indtil han kunne reddes op af den iskolde kanal.

Rebet var blevet installeret for nylig og er endnu et tiltag, man har gjort brug af, for at undgå drukneulykker, som det er blevet sæson for.

De kolde vintermåneder med julefrokost og fest er nemlig en farlig kombination, hvis man befinder sig tæt på vand.

Det forsøger By og Havn i København i en ny kampagne atter at gøre opmærksom på.

Kampagnen har et klart budskab, der lyder: ”det er ikke en fest at falde i havnen – hold dig fra havnekanten, når du har drukket”.

Gå ikke alene ved vandet

Og selv om danskerne de seneste 20 år er blevet bedre ting at ringe efter hjælp, når ulykken sker, er vi ikke i mål endnu.

I gennemsnit har en person om året mistet livet i en drukneulykke i Københavns Havn de sidste 20 år.

I alt var der fra 2001 til 2021 hele 287 fatale drukneulykker i danske havne på landsplan. 92 procent af drukneulykkerne i den periode var mænd.

Derfor er det vigtigt at huske de gode råd, når man skal hjem fra festen.

De lyder blandt andet på, ikke at være alene ved vandet, men i stedet følges med en eller flere, når man har drukket.

By og Havn-kampagnen blev lanceret de på J-dag og vil fortsætte året ud.

Restauratører, arbejdspladser eller andre, der måtte finde det relevant, kan downloade grafik til plakater og roll-ups på kampagnesiden

Hvad skal man gøre?

Hvis du falder i havnen

  • Kontroller din vejrtrækning Dinn krop får et chok, når den rammer det iskolde vand. Det er derfor vigtigt, at du bevarer kontrollen over din vejrtrækning for at undgå hyperventilation. Hyperventilation forkorter nemlig den tid, du kan holde dig oven vande og kan i værste fald gøre dig bevidstløs.

  • Råb efter hjælp Nårr du har vejrtrækningen under kontrol, så råb efter hjælp, så højt, du kan. I beruset tilstand kan det være svært at få overblik, så skab kontakt med nogen, der kan guide dig i sikkerhed, kaste en redningskrans ud til dig og ringe efter hjælp.
  • Find noget at holde fast i
    Kig først og fremmest efter en stige eller lignende, der kan hjælpe dig op af det kolde vand. Stiger kan sidde på kajkanten eller for enden af en båd. Hvis det ikke lykkedes, så led efter noget, der kan hjælpe dig med at holde dig flydende, så du kan spare på dine kræfter indtil hjælpen kommer.

Hvis du ser nogen falde i havnen

  • Hop ikke i vandet Blivv på land, hvis du ser nogen, der er faldet i vandet. Du hjælper dem bedst ved ikke selv at have brug for hjælp.
  • Berolig personen Skabb kontakt til personen, og tal beroligende, så personen kan få styr på sin vejrtrækning – det er vigtigt i det kolde vand.

  • Få guidet personen i sikkerhed Skabb et hurtigt overblik over området, og led personen mod en stige, et reb eller noget, som de kan holde fast i for at holde sig flydende. Kast en redningskrans eller andet brugbart i nærheden.

  • Råb og ring efter hjælp Råbb op efter flere hjælpere og ring 112. Selv hvis personen kommer sikkert op på land igen, er det vigtigt at blive tilset af professionelle.

Sponsoreret indhold