Nyheder21. oktober 2022

Mathias skrev opslag om Paludan - fredag skal han i retten

Rasmus Paludan skal fredag i retten, hvor han har sagsøgt en mand for at kalde ham nazist.
paludan
Mathias Friis skal en tur i Retten, da Rasmus Paludan har anlagt et civilt søgsmål mod ham.
 Foto: Emil Agerskov/Ritzau Scanpix

Det er ikke i orden at kalde Stram Kurs-lederen Rasmus Paludan for "nazist".

Det mener i hvert fald Rasmus Paludan, der har anlagt et civilt søgsmål mod en mand fra Djursland, Mathias Friis, for netop det.

Søgsmålet skal afgøres fredag ved Retten i Randers, skriver TV 2 Østjylland.

Sagen kredser om et tweet, Mathias Friis skrev på Twitter i maj 2021. Han havde netop læst, at en dansk Twitch-streamer var blevet anholdt for at kalde en betjent for "idiot", da han så skrev:

"Lad mig lige forstå det rigtigt.. Rasmus Paludan må gerne være nazist, brænde koraner, sige forfærdelige ting om folk alene på baggrund af deres etniske herkomst, men @MarckozHD (streameren, red.) bliver anholdt for at kalde en politibetjent en idiot?"

Ifølge påstandsdokumentet, der beskriver Rasmus Paludans anklager mod Mathias, udgør sætningen om partilederen en æreskrænkelse.

Det mener Mathias Friis imidlertid ikke.

- Jeg har ikke skrevet, at han er nazist, men at det må han gerne være i henhold til dansk lovgivning. Og det er også derfor, at man ikke kan tale om æreskrænkelser eller injurier, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Spørgsmål: Kan du forstå, at det kan være æreskrænkende at blive kaldt nazist, hvis man ikke er det?

- Hvis det forholder sig sådan, at Rasmus Paludan ikke er nazist, så kan jeg godt se, at det kan krænke hans ære. Men det har aldrig nogensinde været min hensigt at krænke hverken hans eller andres ære. Det er ikke sådan, jeg er som person.

Mathias Friis troede dengang, at Rasmus Paludan rent faktisk var nazist, men i dag anerkender han, at Stram Kurs-lederen ikke kan kaldes det.

- Men for mig får jeg associationer til nazisme, hvis man brænder bøger af på åben gade, hvis man taler nedsættende om folk på baggrund af deres etnicitet, og hvis man taler om fremmedes blod i gaderne. Det fik mig til at tro, at Rasmus Paludan er nazist, men det har det så vist sig, at han ikke er, siger Mathias Friis.

Det blev blandt andet slået fast i en retssag i marts 2021, da ekspolitikeren Mimi Jakobsen blev dømt i en injuriesag for at have kaldt Rasmus Paludan som "nazisvin" i Aftenshowet på DR1. I samme sag blev Rasmus Paludan selv dømt for at omtale Mimi Jakobsen som "åbenlys nazist".

Den sag var Mathias Friis dog ikke klar over, da han få måneder senere skrev sit tweet, fortæller han.

Et tweet, der imidlertid nu kan ende med at koste ham et stort beløb. Rasmus Paludan har nemlig sagsøgt ham for 60.000 kroner plus ti dagsbøder á 1.000 kroner - altså i alt 70.000 kroner.

Der ville ramme ham og hans familie privatøkonomi hårdt, oplyser han.

- Det ville være katastrofalt. Jeg bor med min kone og datter i et lille hus på Djursland, og vi har i forvejen en lille smule svært ved at få tingene til at løbe rundt - især med inflation og stigende omkostninger. Det ville være et meget stort problem for os.

Spørgsmål: Har den her sag fået dig til at tænke mere over, hvad du skriver eller siger?

- Ja, det har den helt sikkert. Den har betydet, at jeg som udgangspunkt ikke blander mig i politiske debatter. Ting kan meget hurtigt misforstås, først og fremmest når det er på skrift, men også når det er i korte tweets på maksimalt 140 tegn. Så det forsøger jeg at holde mig fra, siger Mathias Friis.

Sagen begynder klokken 12, og der er afsat tre timer til den.

Sponsoreret indhold