Nyheder23. december 2014

Matador-skuespilleren er død

Vera Gebuhr blev 98 år
Af af
Vera Gebuhr afgik mandag ved døden
Vera Gebuhr afgik mandag ved døden
 Foto: All OverMandag døde skuespillerinden Vera Gebuhr. Hun blev 98 år.

De fleste kender Vera Geburh for hendes rolle som den lettere nervøs anlagte frøken Jørgensen i Matador, som blev hendes folkelige gennembrud. Frøken Jørgensen begyndte som storsnudet ekspeditrice i Damernes Magsin med et godt øje til ejeren, Albert Arnesen.

LÆS OGSÅ: Matadors Frøken Jørgensen: Sådan ser hun ud i dag

Frøken Jørgensen blev derefter ansat hos tjener Boldt som opvasker, indtil Violet Winther tog hende under sine vinger. En kort, men mindeværdig, periode var frøken Jørgensen ansat som selskabsdame hos familien Varnæs, men det endte med et brag. Derefter endte hun som sælger af spirella-kosetter i Korsbæk.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/51e2b81040f849fc85c62d2d587bc4d6.jpg


Vera Gebuhr fik sit folkelige gennembrud som Frøken Jørgensen i Matador (Foto: All Over)

LÆS OGSÅ: Matador-Laura: Her er hun i dag- Hun var frisk i hovedet til det sidste, men hun havde også stadig sit skuespillergen og ville gerne bevare sin værdighed. Det sidste halve år har hun ønsket at komme herfra, fortæller Vera Gebuhrs barnebarn Benjamin Vrang til BT.

At hun var frisk til det sidste, kunne man blandt andet se, da hun for tre uger siden var med da Skuespillerforeningen af 1879 uddelte legater til forskellige skuespillere. Her modtog Vera Gebuhr 20.000 kroner, som hun takkede for med en tale for forsamlingen fra sin kørestol:

LÆS OGSÅ: Agnes og Røde: Folk troede vi var gift
- Det er svært at blive gammel, men man lærer, hvad der har værd i livet, sagde den nu afdøde skuespiller.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/a5f3cda4687a43e589bf16f07d7da112.jpg


Vera Gebuhr ved Skuespillerforeningens legatuddeling i slutningen af november 2014 (Foto: Thomas S. Laursen)

For tre år siden talte Billed Bladet med skuespilleren i forbindelse med hendes 95 års fødselsdag. Dengang fortalte Vera Gebuhr, at hun ikke tænkte på døden.

- Nej, men jeg ønsker altså ikke at blive 100 år. Nej og never. Nu ved ingen jo, hvordan det ender, men jeg kunne godt ønske mig at sidde lige så stille her i min stol og dø, sagde hun.

LÆS OGSÅ: Matador-Agnes: Her er hun i dag

Vera Geburh fortalte også, at det var hårdt at blive så gammel, fordi hun måtte tage afsked med mange af sine venner.

- Desværre er der ikke så mange af dem tilbage. Jeg overlever dem alle sammen. Det er til at skrige over, sagde Vera Gebuhr, som nu også selv har fået fred.Sponsoreret indhold