Margrethe Koytu er blevet 70 år: Jeg har levet et sjovt liv

Foto: Dan Mariegaard

Hverken alkoholforskrækkelse eller rygekampagner har bidt på Margrethe Koytu. Den rapkæftede og folkekære skuespiller har intet tilovers for nutidens sundhedsråd.

– Jeg tager en Fernet Branca hver morgen. Det er min morgenmedicin, og jeg elsker at ryge. Hvis man tænker: ”Åh, hvor har jeg dårligt af det her”, så bliver man også syg af det.

I tirsdags den 28. juni – fyldte den bramfrie skuespiller 70 år. Men alderen tynger ikke hverken krøllerne, kroppen eller knoppen.

– Jeg kan ikke rigtig mærke, de 70 år. Jeg er stadig meget aktiv, men jeg gør ting i et andet tempo. Jeg gør det lidt mere stille og roligt, holder lidt flere pauser og får en smøg og en øl, siger Margrethe og griner højt.

Lighteren siger klik, og gløden fra en cigaret lyser op foran hendes ansigt.

– Det er jo en katastrofe, at politikerne ikke har andet at tage sig til end at blande sig i, om folk frivilligt stikker en cigaret i munden. Der er ikke nogen, som tvinger mig til at ryge. Jeg har altid taget hensyn. De har så travlt med rygerne, men samtidig viser de utallige reklamer med spillesider og usund mad. Er det ikke lige så sundhedsskadeligt for samfundet?

Teateret er værkstedet
Siden sin spæde barndom i Bispe-parken i København har Margrethe Koytu vidst, at hun ville være skuespiller, og siden da har hun haft utallige roller på både teaterscenen, film og TV.

– Sir Lawrence Olivier sagde engang: ”Hvis du vil være rig, skal du lave film. Hvis du vil være berømt, skal du lave TV. Men vil du lave det, som det egentlig drejer sig om, skal du lave teater”. Teateret er værkstedet for skuespil, men jeg elsker alle former for skuespil, siger Koytu, når hun bliver spurgt om, hvor hun bedst kan lide at optræde.

Går ikke på pension
Men livet på de skrå brædder har ikke altid været lykken.

– Da jeg var i 50’erne, havde jeg en periode, hvor jeg simpelthen var så træt af det hele. Af branchen, af teatret, af kollegerne. ”Jeg gider ikke mere, jeg orker det ikke, folk er åndssvage, og jeg kan ikke finde ud af noget”, tænkte jeg. Jeg overvejede, hvad jeg så kunne blive, men jeg kunne ikke finde på noget. Så opgav jeg og råbte ud i luften: ”Nå men så lad mig da for guds skyld være skuespiller”. Ti minutter senere ringede telefonen med et job, og tre dage senere fik jeg et skuespillerlegat.

Margrethe Koytu rækker hånden ned i sin dametaske og hiver en pakke orange King’s frem, og efter et par hvæs fortsætter hun.

– Jeg håber, at mine næste år ligner mine år nu. Med en kvik hjerne, et godt helbred, en skøn førlighed og et godt humør. Og så vil jeg gerne lave mere teater, lyder det fra den runde fødselar, der ikke har planer om at gå på pension.

Margrethe Koytu bor alene i et 80 kvadratmeter stort hus i Søborg. – Fødselsdagen blev fejret med gode venner og mad på grillen, siger den skønne skuespiller, der
i øjeblikket ikke laver noget rent arbejdsmæssigt. Foto: Dan Mariegaard

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close