Nyheder22. marts 2023

Mangeårig medarbejder fyret: Lugtede for meget af sved

En mandlig pakkerimedarbejder har mistet sit job efter kollegers gentagne klager over svedlugt
Kollegers gentagne klager over svedlugt fik industribageren Kohberg til at fyre mandlig pakkerimedarbejder. 
Kollegers gentagne klager over svedlugt fik industribageren Kohberg til at fyre mandlig pakkerimedarbejder.
 Foto: Ritzau Scanpix

Ubehaget over svedlugten fra en mandlig medarbejder på Kohbergs store industribageri i Sønderjylland var så stor, at det først kostede ham en advarsel og derefter en fyreseddel.

Pakkerimedarbejderen var ansat hos Kohberg i mere end 12 år og arbejdede mest om natten, men særligt om sommeren var der klager fra flere kolleger og den nærmeste chef, som fandt hans lugt af sved “stærkt generende”.

Det fremgår af en kendelse fra Afskedigelsesnævnet, som i februar tilkendte den fyrede Kohberg-medarbejder 85.000 kroner i erstatning for urimelig opsigelse.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det er den opsagte pakkerimedarbejders fagforening, Fødevareforbundet NNF, der har ført sagen for ham.

Kohberg Bakery Group er det største danskejede bageri i Danmark og har mere end 500 ansatte, som er organiseret i 3F, Fødevareforbundet NNF og andre fagforeninger.

Det var på Kohbergs bageri i Bolderslev lidt uden for Aabenraa, at den penible sag udspillede sig.

Efter flere år som vikar og natarbejder skiftede den nu fyrede medarbejder i efteråret 2021 til natholdet i en ny afdeling, hvor han arbejdede tættere på kollegerne, og det var her problemerne begyndte.

Kollegerne gik til den nærmeste chef med klager over mandens svedlugt, og det førte først til en mundtlig påtale, men i februar 2022 blev der skruet op for retorikken.

“Jeg ser mig desværre nødsaget til at hjemsende dig på grund af dårlig hygiejne/stærk svedlugt, som er stærkt generende for dine kollegaer i afdelingen”, fik medarbejderen at vide i en skriftlig advarsel.

Det blev fulgt op af en indskærpelse:

“Når du møder på arbejde igen i morgen og fremover bedes dette forhold være bragt i orden, da det i modsat fald kan have konsekvens for din fortsatte ansættelse i Kohberg”.

Da de varme sommermåneder ramte var der dog igen klager fra kollegerne, og i august 2022 blev medarbejderen præsenteret for en fyreseddel af ledelsen i Kohberg.

Den opsagte medarbejder har selv forklaret til Afskedigelsesnævnet, at han gjorde, hvad han kunne, for at holde en god hygiejne og undgå svedlugt ved at tage et bad før hver vagt og skifte til rent arbejdstøj, men særligt om sommeren var der meget varmt i bageriet.

Adm. direktør i Kohberg Bakery Group, René Normann Christensen, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men skriver i et svar til Fagbladet 3F:

- Kohberg er en ansvarlig fødevarevirksomhed, og for at sikre kvaliteten af vores brød har vi meget høje og ufravigelige krav til hygiejnen i alle vores bagerier. Det hverken kan eller vil vi gå på kompromis med, og det kommer vi heller ikke til. Når vi taler om fødevaresikkerhed, er der ikke plads til individuelle hensyn, så hvis en enkelt medarbejder ikke lever op til kravene, vil det få konsekvenser nu og i fremtiden.

I kendelsen fra Afskedigelsesnævnet lægger dommeren imidlertid vægt på, at ledelsen i Kohberg ikke henviste til Kohbergs hygiejne i den skriftlige advarsel eller i brevet om opsigelsen.

Det var derimod klagerne over stærk svedlugt fra kollegerne, der var fokus på – og det er afgørende, mener lektor Ann-Louise Holten, der forsker i arbejds- organisationspsykologi på Københavns Universitet.

For sagen handler i sin kerne om skillelinjen mellem, hvad der er privat, og hvad der hører til arbejdslivet, forklarer lektoren.

- Hvis virksomheden havde lagt vægt på, at lugten af sved påvirkede produktionen eller kerneopgaven, så ville problemet måske være lettere at forholde sig til, idet det relaterer sig direkte til arbejdslivet, siger Ann-Louise Holten og fortsætter:

- Men når virksomheden inddrager kollegernes opfattelse af noget, som mange af os føler hører til i privatlivet, altså ens personlige hygiejne, så er det en svær balancegang, og man skal her være opmærksom på ikke at overtræde de personlige grænser.

Sponsoreret indhold