Nyheder31. maj 2022 (opd. 1. juni 2022)

Lukker for gassen til Danmark

Sker allerede i morgen

Det russiske gasselskab Gazprom indstiller leverancen af gas til Ørsted fra 1. juni.

Det skriver det danske selskab i en pressemeddelelse tirsdag.

Lukningen sker, efter at Ørsted har afvist at leve op til det russiske krav om betaling i rubler.

Ifølge Ørsted har selskabet aldrig været forpligtet til at følge sådanne krav, skriver det i pressemeddelelsen.

Ørsted: Vi er klar

​Det skriver Ørsted om sagen:

Gazprom Export har den 31. maj meddelt Ørsted, at selskabet indstiller leverancen af gas til Ørsted den 1. juni 2022 kl. 6. Gazprom Export lever dermed ikke op til aftalen om at levere gas til Ørsted. Gazprom Export har fastholdt kravet om, at Ørsted skal betale for gas i rubler. Det er Ørsted ikke forpligtet til under kontrakten, og vi vil fortsætte med at betale i euro.

Mads Nipper, administrerende direktør i Ørsted, siger:

”Vi står i Ørsted fast på vores afvisning af at betale i rubler, og vi har forberedt os, så vi forventer fortsat at kunne levere gas til vores kunder. Situationen understreger, at vi i EU skal være uafhængige af russisk gas ved at accelerere udbygningen af vedvarende energi.”

Da der ikke er en direkte gasrørledning fra Rusland til Danmark, vil Rusland ikke kunne lukke for den direkte leverance af gas til Danmark, og der vil således stadig kunne komme gas til Danmark. Det betyder dog, at gassen til Danmark i højere grad skal købes på det europæiske gasmarked. Det forventer Ørsted, vil være muligt.

Ørsted er i løbende dialog med myndighederne og har tillid til, at myndighederne, som har det overordnede overblik over forsyningssituationen i Danmark, er forberedte på situationen. Ørsted vil forblive i tæt dialog med myndighederne om situationen..

Sponsoreret indhold