Nyheder19. marts 2023

Livstruende lang venteliste på kræftafdeling på Aarhus Universitetshospital

Cheflæge kalder det fagligt uforsvarligt, at kræftpatienter venter så længe på operation
Af DR
Arkivfoto.
Arkivfoto.
 Foto: Ritzau Scanpix

Ventelisten på afdeling for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital tvinger patienter med fremskreden tarmkræft til at vente op mod to måneder på operation. Det sker trods flere opråb fra afdelingens læger

Det fremgår af en række interne mails, referater og andre dokumenter, som DR har fået adgang til.

Alle kræftpatienter har lovkrav på at blive opereret senest to uger efter, at det er besluttet, at de skal opereres

Men i foråret 2022 var ventetiden på en avanceret kræftoperation på afdelingen for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital tre til fire uger. I dag er der op til otte ugers ventetid. Og fra maj til december sidste år blev der opereret 489 patienter på afdelingen. Af dem ventede 182 patienter mere end to uger på en operation.

Patienter fra hele Danmark kan være blevet ramt af den lange ventetid. Afdelingen er nemlig så specialiseret, at den er det eneste sted i landet, hvor mange patienter med fremskreden tarmkræft kan opereres.

Den ansvarlige cheflæge på mave- og tarmkirurgisk afdeling, Charlotte Buchard Nørager, erkender i dag over for DR, at afdelingen ikke overholder sine ventetider, og at det rammer patienterne alvorligt.

- Der kan sagtens være patienter, fordi der er lange ventetider, der kan være endt i ikke at kunne opereres.

- Når vi taler om vores kræftpatienter, lever vi absolut ikke op til den forventning, der er. For vi skal jo behandle patienterne inden for den maksimale ventetid, og det kan vi ikke.

- Det er jo ganske ulykkeligt, men det er sådan situationen er pt, siger hun.

At alvorligt syge kræftpatienter bliver tvunget til at vente længe på en operation, kommer bag på Jes Søgaard. Han er sundhedsøkonom og professor på Syddansk Universitet og har i fire årtier beskæftiget sig med sundhedsvæsnet.

- Det lyder forfærdeligt, siger han.

- Og det overrasker mig alligevel, at man i et land som Danmark i den grad svigter de allersygeste kræftpatienter.

Sundhedsøkonom Jes Søgaard har gennemset dokumenter i sagen for DR. Og han vurderer, at de lange ventetider koster liv for patienter, der kunne været blevet helbredt:

- Når de kommer på operationsbordet og bliver åbnet, så ser lægen, at det er for sent. Så lukker man dem igen, og så er prognosen for de patienter meget dårlige.

- Det vil altså sige, at man går fra nogle patienter, som måske kunne behandles og få en hel del levetid, går over til nogle patienter, der vil dø ret hurtigt.

De seneste år har vi gang på gang hørt om mangel på blandt andre sygeplejersker, der skaber krise på landets hospitaler. Men ventetiderne på afdelingen for mave- og tarmkirurgi Afdeling på Aarhus Universitetshospital viser ifølge Jes Søgaard, at krisen har vokset sig større, end han troede.

- Det dokumenterer jo, at hospitalskrisen nu også omfatter kræftbehandlingen. Det har vi jo ellers hørt både fra regionspolitikere og landspolitikere, at kræftbehandlingen holder vi ude af det her, siger han.

Den ansvarlige læge for mave- og tarmkirurgisk afdeling, Charlotte Buchard Nørager, kalder det "rigtig velkomment", at der bliver sat fokus på afdelingens problemer.

Hun peger på, at problemet især skyldes, at afdelingen mangler specialiserede sygeplejersker - ligesom mange andre steder i sundhedsvæsnet.

- Vi kan jo ikke trylle. Vi kan ikke få mere personale lige nu på sengeafdelingen.

Charlotte Buchard Nørager afviser professor Jes Søgaards dom om, at afdelingen svigter de allersygeste patienter.

- Jeg synes ikke, at vi svigter dem. Vi arbejder så vidt muligt for at behandle de her patienter i denne her meget svære situation, vi har i det offentlige sundhedsvæsen i øjeblikket. Så vi gør alt, hvad vi kan for at kunne operere de her kræftpatienter.

- Jeg synes måske nærmere, at man har svigtet lidt i forhold til, at det offentlige sundhedsvæsen er blevet syltet lidt igennem rigtig mange år.

Sponsoreret indhold