Nyheder14. januar 2024

Lev Rubinstein er død

Den russiske digter Lev Rubinstein blev 76 år gammel
Lev Rubinstein har mistet livet. 
Lev Rubinstein har mistet livet.
 Foto: X

Den russiske digter og regimekritiker Lev Rubinstein er død, 76 år, efter at være blevet kørt ned i en fodgængerovergang i Moskva, oplyser hans datter på sociale medier ifølge AFP.

Rubinstein var kendt som konceptdigter fra den litterære avantgarde, som hånede de officielle doktriner i sovjetæraen om socialistisk realisme i 1970'erne og 1980'erne. Han var desuden kendt som essayist og social aktivist.

- Min far, Lev Rubinstein, døde i dag, skriver hans datter Maria på en "LiveJournal" blog, som citeres af russiske medier.

Den 76-årige blev kørt ned den 8. januar og blev indlagt i kritisk tilstand. Det russiske trafikministerium siger, at "bilisten, der ramte ham, ikke tog farten af, da Rubinstein gik over gaden.

Den pågældende bilist havde været involveret i 19 trafikale lovbrud på 12 måneder ifølge ministeriet.

Rubinstein skabte sin egen genre i et krydsfelt mellem poesi og teater ved at skrive korte sætninger på gennemhullede kort, som blev læst op på scenen.

Hans værk, der var en blanding af absurd komedie og improvisation, var inspireret af hans tidligere arbejde som bibliotekar og bureaukrat i sovjetæraen.

Efter kommunismens fald blev han en prominent kulturpersonlighed, som blev udgivet af de store mainstream forlag.

Rubinstein var åbenlyst fjendtligt indstillet over Vladimir Putins regering og deltog regelmæssig i demonstrationer mod Kremls tiltagende undertrykkelse og krænkelser af menneskerettighederne.

Efter Putin gav ordre til en invasion af Ukraine underskrev Rubinstein sammen med andre kendte forfattere et åbent brev, som fordømte "en forbryderisk krig" og "løgne" fra Kreml. Han fordømte også undertrykkelsen af LGBT-rettigheder.


Sponsoreret indhold