Lars von Trier: Stoffer gjorde mig kreativ

Lars von Trier fortæller hvor han får sin kreativitet fra

Lars von Trier fortæller hvor han får sin kreativitet fra

Foto: Thomas LaursenVi har intet hørt fra Lars von Trier siden hans Adolf Hitler misere i Cannes for tre år siden. Men i dagens udgave af Politiken tager den provokerende filminstruktør bladet fra munden og fortæller, at han i mange år brugte rusmidler, når han skrev sine manuskripter.

Ifølge avisen isolerede Lars von Trier sig i dage- eller ugevis og satte sig op ved at drikke en flaske vodka om dagen og indtage sit rusmiddel, som han ikke vil afsløre hvad er. Sådan fik han adgang til en parallelverden og fjernede enhver tvivl, så han i rasende fart kunne bevæge sig igennem den labyrint af valgmuligheder, ethvert manuskript udgør.

- Sådan skrev jeg manuskriptet til 'Dogville' på 12 dage. Det var 278 sider.

LÆS OGSÅ: Lars von Trier provokerer igen

Han har lagt navn til mange film, men det er kun hans seneste, "Nymphomaniac", Lars von Trier har skrevet uden brug af rusmidler.

- Men det tog mig også halvandet år. Også fordi jeg delvis er depressiv og næsten ikke kan tage mig sammen til noget. Det blev til ganske små pip. Så hvad tids- og livsforbrug angår, har det været et smart regime, jeg har kørt før, siger han i interviewet.

LÆS OGSÅ: Lars von Trier forvist fra Cannes

Men livet med alkohol har ikke kun været fest, farver og fantastiske manuskripter - det har også været hårdt og haft også sine omkostninger, og han vil ikke anbefale andre kunstnere at benytte samme metode i jagten på kreativiteten.

- Alkohol er jo verdens bedste drug. Og jeg har altid brugt det som selvmedicinering mod alle de dumme angster, som bliver ved med at poppe op. Det virker fuldstændig præcist, men i længden desværre negativt. Og hvis det er angstdæmpende den ene dag, er det angstskabende den næste.

- Jeg kan ikke anbefale det til nogen. Det er da pissefarligt og dumt på alle måder. Jeg har jo heller ikke selv lyst til at dø af at være alkoholiker. Det er klart, at parallelverdenen koster, men jeg havde sindssygt meget glæde af det.

LÆS OGSÅ: Lars von Trier skal instruere endnu en tv-serie

Men et decideret misbrug, synes han ikke, der er tale om.

- Der er tale om brug, ikke misbrug. For jeg har haft et formål, jeg kan stå inde for. Og hvis jeg har drukket en flaske vodka eller taget et gram narkotika for lidt i forhold til at optimere min kreativitet, var det en forbrydelse. Over for mig selv og værket. For så har jeg ikke gjort mit yderste, siger han.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close