Nyheder22. oktober 2022

Lars Løkke stormer frem: Slår Ellemann og Pape i statsministermåling

En ny Voxmeter-rundringning peger i retning af, at den tidligere statsminister og politisk leder for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, nyder en voksende popularitet blandt befolkningen netop nu
Valgplakat for Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne i Herning torsdag den 13. oktober 2022. 
Valgplakat for Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne i Herning torsdag den 13. oktober 2022.
 Foto: Ritzau Scanpix

”Forandring fra midten”

Det er blandt andet det, som den politiske leder i Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, i disse dage lover danskerne fra sin plads i landets lygtepæle.

Og noget tyder på, at mange danskere sagtens kunne forestille sig at stemme ham tilbage på det helt store kontor på Christiansborg.

Mere end hver fjerde vælger foretrækker Moderaternes Lars Løkke Rasmussen som den næste statsminister i Danmark. Og det er altså også selv om, han ikke er erklæret kandidat til posten.

Det viser en ny Voxmeter-måling, hvor 795 repræsentative vælgere er blevet spurgt, hvem de foretrækker som statsminister blandt Lars Løkke og de tre erklærede kandidater.

Her peger 27,2 procent på Lars Løkke, mens statsminister Mette Frederiksen (S) topper på 46 procent.

De to borgerlige kandidater, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), må se sig slået af den tidligere statsminister for Venstre.

De to får nemlig henholdsvis 17,2 og 9,6 procents opbakning i målingen.

Løkkes fidus

Det er første gang, at Voxmeter har tilføjet Lars Løkke som svarkategori i målingen. Tallene for de tre andre statsministerkandidater kan derfor ikke sammenlignes med tidligere statsministermålinger.

Målingen er indsamlet fra 19. til 21. oktober gennem telefoniske interview.

Løkke brager frem - mere end hver fjerede dansker ville stemme på ham som kommende statsminister. Også selvom han ikke er officiel kandidat til posten 
Løkke brager frem - mere end hver fjerede dansker ville stemme på ham som kommende statsminister. Også selvom han ikke er officiel kandidat til posten
 Foto: Ritzau Scanpix, Martin Sylvest

Ifølge Casper Dall, politisk redaktør på Avisen Danmark, kan der være "rigtig mange" årsager til, at så mange peger på Løkke, selv om han ikke er statsministerkandidat.

- Og det er hele fidusen bag Lars Løkkes projekt. Når han ikke peger på hverken den ene, den anden eller den tredje eller endda sig selv, så kan alle tænke, at det går den retning, som de gerne ønsker, det skal gå i.

- Det tror jeg i virkeligheden er det største aktiv for Moderaterne på nuværende tidspunkt. At man kan tænke alle mulige ting ind i Lars Løkkes projekt, siger Casper Dall.

Har fået danskerne til at glemme

Desuden mener Casper Dall, at det er lykkedes Løkke at viske tavlen ren - og få danskerne til at glemme store dele af hans gamle politik.

- De har glemt alt, hvad han har stået for. De har glemt al hans centralisering. De har glemt alle hans nedskæringer i den offentlige sektor.

- Han fremstår som helt ren, ny og som en politisk visionær, på trods af at han er den mand, der er allermest rutineret af de nuværende partiledere, siger Casper Dall.

Ville kunne pege på alle tre

Lars Løkke har ikke ønsket at kommentere målingen, mens hans Moderaterne-partifælle Jakob Engel-Schmidt, kalder den et "udtryk for en medieskabt spekulation".

For Løkke er ikke statsministerkandidat.

Løkke sagde for nylig, at Socialdemokratiet skal være en del af Danmarks næste regering. Mette Frederiksen (S) topper stadig målingen med 46 procent.
Løkke sagde for nylig, at Socialdemokratiet skal være en del af Danmarks næste regering. Mette Frederiksen (S) topper stadig målingen med 46 procent.
 Foto: Ritzau Scanpix

- Hvis det var sådan, at det havde været vores målsætning fra start af, så havde vi meddelt det, siger Jakob Engel-Schmidt, der slår fast, at Moderaterne efter et valg peger på Mette Frederiksen, men at de også "med den rette sammensætning både kan bakke op om Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen".

Løkke sagde fredag til mediet Altinget, at Socialdemokratiet skal være en del af Danmarks næste regering.

Sponsoreret indhold