Nyheder30. juli 2023 (opd. 30. juli 2023)

Lars Løkke Rasmussen indkalder til krisemøde

Balleden om koranafbrændinger tager til
Lars Løkke Rasmussen er dybt bekymret over reaktionerne fra de muslimske lande.
Lars Løkke Rasmussen er dybt bekymret over reaktionerne fra de muslimske lande.
 Foto: Hanna Mckay/AP/Ritzau Scanpix

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) indkalder Folketingets udenrigsordførere til briefing om de internationale reaktioner på koranafbrændinger i Danmark.

Det oplyser han i et opslag på det sociale medie X, der tidligere var kendt som Twitter.

- Vi må ikke lade vores uenigheder om dette skabe splittelse - hverken ude i verden eller herhjemme, skriver han.

Mødet vil finde sted mandag, lyder det.

Han tilføjer, at regeringen ser med stor alvor på situationen, og at det er derfor, han har inviteret ordførerne til møde.

Den islamkritiske gruppe Danske Patrioter har ved flere lejligheder brændt eksemplarer af Koranen af under demonstrationer.

Det har mødt vrede ude i verden, og senest har Danmarks ambassadør i Egypten og den danske chargé d'affaires i Saudi-Arabien været til samtale i udenrigsministerierne i de to landes hovedstæder, Kairo og Riyadh.

Lars Løkke har tidligere kaldt det for en "skændig handling" at brænde koraner.

Tyrkiets udenrigsminister, Hakan Fidan, sagde lørdag i et telefonopkald med Lars Løkke, at Danmark øjeblikkeligt bør handle for at forhindre flere koranafbrændinger.

Ifølge Reuters fordømmer Hakan Fidan de "fortsatte, afskyelige angreb på Koranen".

Under telefonsamtalen fortalte han Lars Løkke Rasmussen, at det er uacceptabelt at tillade den slags handlinger under dække af ytringsfrihed.

Udenrigsministeriet har bekræftet, at samtalen fandt sted, men ønsker ikke at forholde sig til, hvorvidt Tyrkiet har bedt Danmark om at reagere.

Koranafbrændinger har i løbet af den seneste tid fundet sted ved både Egyptens, Tyrkiets og Iraks ambassader i København.

Christian Friis Bach, udenrigsordfører i Radikale Venstre, forventer at få en grundig redegørelse fra regeringen ved mandagens møde.

- Jeg bakker op om den linje, regeringen har lagt. Men jeg håber, regeringen bliver mere konkret og præsenterer os for initiativer, der kan fremme respektfuld dialog mellem lande, siger han.

- Det er en styrkelse af vores kamp for religions- og ytringsfriheden, når vi tager afstand fra hadefulde ytringer. Men det betyder ikke, at vi skal forbyde det (koranafbrændinger, red.).

Samtidig ønsker han en vurdering af, hvorvidt der er brug for yderligere initiativer rent sikkerhedsmæssigt.

Trods koranafbrændingerne vurderer Politiets Efterretningstjeneste, at terrortruslen i Danmark er uændret.

Sponsoreret indhold