Nyheder20. januar 2022

Lapper hullerne: Lattergaslovgivningen ændres

Lovgivningen om de små lattergaspatroner strammes nu, så det bliver sværere at erhverve sig gassen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20200121-165835-l_69mb.jpg
 Foto: Ritzau/Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Regeringen lapper huller i lattergaslovgivningen med fire nye tiltag for at mindske udbredelsen af unge, der indtager gassen.

Det gør de på baggrund af en evaluering lavet Erhvervsstyrelsen, der viser, at der forsat bliver handlet med de små patroner.

Det skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Folketinget strammede ellers lovgivningen på området tilbage i sommeren 2020, hvor det blev forbudt at sælge lattergaspatroner til personer under 18 år og mere end to patroner ad gangen til private personer. Man kunne heller ikke købe patronerne i butikker og kiosker.

Fire nye tiltag

De fire nye tiltag omhandler straf efter anonym myndighedskontrol, der gør det muligt at straffe virksomheder, efter Sikkerhedsstyrelsens anonyme kontroller.

Salget på sociale medier gøres der også op med. Erhvervsstyrelsen har lavet et samarbejde med Snapchat, Facebook, og Instagram om at lukke grupper, hvor der ulovligt sælges lattergaspatroner.

Til sidst vil man kontrollere virksomheders CVR-numre, mens det bliver ulovligt at være i besiddelse af mere end to lattergaspatroner i nattelivet og på ungdomsuddannelser.

Stadig for nemt

Selvom evalueringen viste, at det siden sommeren 2020 er blevet sværere at få fat i patronerne til beruselsesformål, så mener Erhvervsminister Simon Kollerup, at det stadig er for nemt at erhverve sig lattergaspatronerne.

- Det har i mange år været for nemt at få fat i lattergaspatroner til misbrug og farlig beruselse. Og desværre har det haft negative konsekvenser særligt for vores unge. Med lattergaslovgivningen fik vi sat en stopper for den alt for lette adgang til lattergas, og det er rigtig godt, at loven har haft en effekt, så det er blevet sværere for unge mennesker at få fingrene i lattergas.

- Der er dog fortsat udfordringer, har det vist sig. Derfor er jeg rigtig glad for, at der er bred opbakning i aftalekredsen til at få lappet de huller, der er opdaget på trods af de skærpede regler. På den måde kan vi komme i mål og sørge for at skærme de unge mod misbrug samt sikre, at endnu færre danskere ender med store sundhedsmæssige skader pga. lattergas,” siger han i pressemeddelelsen.

Det kan have længerevarende konsekvenser at indtage lattergas. Dem kan du læse mere om på altomstoffer.dk.

Sponsoreret indhold