Nyheder9. marts 2022

Langt mellem "til salg"-skiltene: Det laveste udbud af boliger i 16 år

Har boligjagten været uden held de seneste måneder, så er der en helt særlig grund
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20220208-100123-7-1920x1280we.jpg
 Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Boligmarkedet er rigtig utaknemmeligt lige nu. I februar var der det laveste antal "til salg"-skilte i 16 år.

Det viser tal fra Finans Danmark, interesseorganisation for den finansielle sektor, og gælder huse, lejligheder og sommerhuse.

Ifølge tallene antallet af boliger sat til salg i februar faldet med næsten 350, så der i slutningen af måneden har været 29.373 boliger til salg.

Det er det laveste siden februar 2006 og altså det laveste i præcis 16 år.

Det er dog ikke helt usædvanligt, at der bliver sat færre boliger til salg om vinteren. Det bemærker Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør, i Finans Danmark.

- Al erfaring viser, at flere vælger at sætte deres bolig til salg i løbet af foråret og sommeren.

Men for at gøre det endnu sværere for køberne, så er priserne på boligerne også steget. Det viser tal fra Boligsiden.

SÆLGERS MARKED

For alle tre boligtyper - huse, lejligheder og sommerhuse - har udbudspriserne i februar været højere sammenlignet med et år tidligere.

Eksempelvis har udbudspriserne for huse været godt otte procent højere, mens de for lejligheder har været godt fire procent højere.

Og med højere udbudspriser bliver køberne dårligere stillet.

Husene har nemlig kortere salgstider og begrænset betænkningstid, og det er godt for sælgerne, lyder det fra økonom hos Arbejdernes Landsbank Lisette Rosenbeck Christensen

- Men på trods af de vanskeligere forhold ved at finde den rigtige bolig til prisen så holder køberne sig ikke tilbage, og handelsaktiviteten på boligmarkedet er fortsat imponerende høj i øjeblikket, siger hun.

Krigen betyder noget

Selvom priserne i februar er steget, så kan krigen i Ukraine lægge en dæmper på prisstigningerne i foråret.

Det skyldes særligt den usikkerhed, der er opstået som følge af Ruslands nylige invasion af Ukraine.

Artiklen fortsætter efter billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/20220308104351343_1000.jpg
 Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix

Sammenlignet med oi januar er priserne for både huse og lejligheder steget i februar. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I Nykredit forventer boligøkonom og chefanalytiker Mira Lie Nielsen, at krigen kommer til at påvirke både boligkøbere og boligsælgere.

- Jeg forventer, at vi kommer til at se færre handler, fordi folk er blevet mere usikre, og fordi folk oplever, at der er færre penge i pungen, siger hun med henvisning til de højere energipriser, som rammer forbrugerne.

Ud over krigen i Ukraine og højere energipriser nævner Mira Lie Nielsen også det højere renteniveau som et forhold, der vil betyde færre bolighandler.

De forhold gør tilsammen, at hun ikke længere anser det som urealistisk, at der kommer til at være prisfald på boliger i dele af 2022.

Sponsoreret indhold