Nyheder28. marts 2023

Langt forspil, urin, brandslukkere og båthorn: Sådan gør ZOO klar til pandaparring

I Zoologisk Have i København er det helt store skyts kørt i stilling, når havens to pandaer skal forsøge at parre sig
Hannen Xing Er og hunnen Mao Sun er i år blevet sat sammen tidligere i håb om, at de i år parrer sig med succes. Billedet her er fra sidste år, hvor det desværre ikke blev til meget dyt i bamsen. 
Hannen Xing Er og hunnen Mao Sun er i år blevet sat sammen tidligere i håb om, at de i år parrer sig med succes. Billedet her er fra sidste år, hvor det desværre ikke blev til meget dyt i bamsen.
 Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Normalt er der to lys på et bord … måske tre forløsende ord.

Men når det kommer til "panda-dating", så er det nogle helt andre tricks, der skal til, for at der kan komme små pandababyer til verden.

De seneste fire år har Zoologisk Have i København forgæves forsøgt at få pandaerne Mao Sun og Xing Er til at parre sig, så i år skal der andre boller på suppen.

Således bliver de to pandaer ført sammen flere uger før, hunnen er i brunst.

– Pandaer lever alene og er ikke særlig meget for andres selskab. Bortset altså fra de få dage om året, hvor hunnen i brunst. Derfor kan de første dage, hvor de er sammen, godt ende i nogle gedigne slåskampe. Vi håber, at med den ekstra tid sammen, så er de færdige med at slås, så de kan koncentrere sig om at komme i gang med parringen, når tiden er inde, udtaler zoologisk direktør Mads Frost Bertelsen i en pressemeddelelse.

Slår man vejen forbi den zoologiske have, der ligger på Frederiksberg, kan man således se de to pandaer gå sammen – noget, de normalt ikke gør.

Har importeret urin

Og det ekstra lange forspil er ikke det eneste, som dyrepasserne gør for at få de to pandaer i stødet.

Som tidligere år har Zoologisk Have fået tilsendt urin fra andre han-pandaer fra andre haver, og de er blevet "strintet" strategiske steder i pandaanlægget, så hannen Xing Er tror, der er konkurrence i farvandet.

Kommer de to pandaer op at slås i stedet for at parre sig, er der også midler for det. Således oplyser Zoologisk Have i København i pressemeddelelsen, at ZOO's medarbejdere slår klar med båthorn, brandslukkere og gevær med gummikugler for at skille de to dyr ad, hvis de skulle komme i totterne på hinanden.

Der er godt tre uger til, at Mao Suns parringsvindue åbner sig, så i ZOO håber man nok på, at de mange anstrengelser munder ud i noget "dyt i bamsen".

Sponsoreret indhold