Nyheder17. december 2023

Lagde du også mærke til det? Derfor var himlen lilla

Billeder viser en smuk lilla farve, der lørdag prydede himlen over Danmark
Smuk himmel over Danmark
Her er det himlen over Børkop, der smukt lyser op af lilla.
 Foto: presse-fotos.dk

Mange kiggede nok en ekstra gang op mod himlen lørdag eftermiddag.

I stedet for grå af skyer, så var den nemlig lilla, og her er forklaringen.

Det er nemlig ikke unormalt, at himlen har andre farver en blå og grå, som vi ellers er vant til at se om dagen og de røde og orange farver morgen og aften.

Ifølge TV2 Vejret så kan himlen også have netop lilla og grønne nuancer. Her forklarer vejrvært Peter Tenev, at det er atmosfæren, der bestemmer, hvilken farve der træder mest frem på himlen. Hertil kommer solens højde, skyer og partikler fra eksempelvis støv eller aske fra en vulkan.

Den lilla farve kan opstå, når solen står lavere på himlen og det samme med de røde og orange nuancer.

Solens lys indeholder alle regnbuens farver og en sjælden gang er den altså lilla, skriver DMI.

Mariann Richterhausen, der er geofysiker og specialist i måleteknikker hos DMI, forklarer, at den smukke himmel kan opstå "når solen befinder sig under horisonten og lyser op på meget højtliggende perlemorsskyer."

- Perlemorsskyer befinder sig helt oppe i det lag af atmosfæren, som hedder stratosfæren og strækker sig fra ca. 10 til 50 kilometers højde fra jordens overfalde. Stratosfæren ligger over troposfæren og her er det så koldt, at skyerne udelukkende består af iskrystaller, som bryder lyset. Den brydning af lysets farver kan under særlige omstændigheder få den violette bølgelængde frem, hvilket sker når vinklen mellem Solen, skyerne og beskueren er den rette.

Se billeder af den smukke himmel i det nedenstående galleri.

Smuk lilla himmel

Sponsoreret indhold