Nyheder7. marts 2023

Kunstneren Uwe Max Jensen forarger: Vil hamre et søm gennem forhuden

Uwe Max Jensen vil korsfæste sin penis på Kvindernes Kampdag. Publikum kommer til at spille en helt særlig rolle
Den danske kunstner Uwe Max Jensen har tidligere prøvet at slå et søm igennem sin penis. 
Den danske kunstner Uwe Max Jensen har tidligere prøvet at slå et søm igennem sin penis.
 Foto: Ritzau Scanpix

Et søm hamret igennem forhuden til en træbjælke.

Det lyder muligvis som en forfærdelig torturform, men det er, hvad provokunstneren Uwe Max Jensen har tænkt sig at gøre ved sig selv på kvindernes internationale kampdag onsdag den 8. marts.

Her vil han læse op fra Valerie Solanas radikal feministiske "SCUM manifest", mens han står "korsfæstet" til træbjælken. Det forklarer han til TV2 Østjylland.

"Værket" bliver opført i Horsens på Galleri Vagn. Og her er de glade for at kunne byde kunsteren velkommen, der i denne omgang kommer til at optræde under navnet MAND.

- Vi synes bare, at det er fedt for et lille lokalt galleri som os. Der skal være plads til alt muligt. Og alle mulige forskellige genre og events, siger Nick Møller, der er gallerist for Galleri Vagn, til TV2 Østjylland.

Uwe Max Jensen har tidligere gjort sig bemærket ved flere provokerende optrin, hvor han har urineret eller skidt på forskellige genstande. Flere af hans optrædener er blevet betragtet som hærværk, og han er flere gange straffet.

Det var Uwe Max Jensen, der selv kontaktede Galleri Vagn med sin ide. Og Nick Møller indrømmer også, at han spidsede øre, da kunstneren fortalte om ideen.

- Først tænkte jeg bare "av!", siger galleristen og fortsætter:

- Det er en ret kontroversiel ting at gøre. Men netop inden for kunsten skal der være plads til det her. Ellers er han jo bare mærkelig, siger Nick Møller med et grin.

Han fortæller, at "værket" heller ikke minder om noget, der er blevet opført tidligere på Galleri Vagn.

- Det er lidt en afstikker, må jeg sige.

Uwe Max Jensen forklarer, at han laver sin absurde optræden for at sætte fokus på den radikale feminisme, der ifølge ham er blevet for udbredt.

- Jeg tror, at Valerie Solanas ville være begejstret for, hvis mænd korsfæster deres peniser. Jeg kommer hende i møde ved at lave en handling, hun ville bifalde. For mig som afsender er der noget kritik i det, da jeg mener, at der er er noget vanvittigt over feminismen, og det udstiller jeg her, siger han til TV2 Østjylland.

Det er vel de færreste kvinder, der bifalder det her?

- Det er heldigvis de færreste, men der er alligevel nogle kvinder, der forsvarer det her manifest. Og det viser en eller anden form for udvikling.

Hvis du virkelig mener, at feminismen er et problem, kunne du så ikke udstille det på en anden måde?

- Det kunne jeg sagtens. Men jeg tror, at der skal et tilsvarende radikalt billede til. Hvis jeg skal spejle den radikale feminisme, skal jeg lave et radikalt billede selv.

Uwe Max Jensen fortæller, at han har prøvet stuntet før. Men det gør det dog ikke nemmere at komme igennem.

- Det føles ubehageligt. Det er ikke sådan, at tissemanden falder af, men den bliver rød, blå og gul, hvor sømmet går ind.

- Det er mere psykisk grænseoverskridende. Lige når det igennem huden, siger det som et kyllingeben, der knækker, forklarer han.

Som en del af "værket" kan publikum få udleveret en knibetang i baren, som kan bruges til at hive sømmet ud af forhuden på Uwe Max Jensen. Han vil fortsætte med at læse op af manifestet, indtil dette er gjort.

Det element betyder dog også, at han ikke ved, hvor længe, han kan komme til at stå der.

- Jeg håber, at der er nogle empatiske mennesker til steder. Eller nogle, der bliver trætte af at høre på mig, siger Uwe Max Jensen.

Og om ikke andet lover Nick Møller fra Galleri Vagn, at han nok skal hjælpe til.

- Hvis ingen andre gør det, så hiver jeg selv sømmet ud, siger han.

Sponsoreret indhold