Nyheder12. januar 2022

Kunstner vil hænge tre meter lang fiskefilet op i Aabenraa

Er en paneret fisk på 100 kilo på en husgavl kunst? Politikerne i byrådet i den sønderjyske kommune er uenige
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/fiskefilet.png
 Foto: Torben Ribe

En tre meter lang fiskefilet skaber debat i Aabenraa.

Ja, så fik du hørt det med.

Kunstværket, som Torben Ribe står bag, er en del af et større byfornyelsesprojekt i midtbyen af Aabenraa med titlen ”Nørreportkvarteret som kunstdestination”.

Både blandt borgere og politikere i kommunen diskuteres det nu ivrigt om ikke kunstprojektet bør genovervejes.

Det skriver Jyllands-Posten.

Især går kritikken i den ene lejr på, at en fiskefilet på 100 kilo og tre meter, nok næppe går ind over kategorien kunst.

Filet uden relation til omgivelserne

Jette Julius Kristiansen fra Dansk Folkeparti sad indtil for nylig i byrådet, samt Kultur- og fritidsudvalget, i Aabenraa. Og hun mener ikke, fiskefileten passer ind i den passage, hvor der er planer om, den skal hænge.

- Politisk har jeg beskæftiget mig med kunst og kultur i mange år. Jeg holder af moderne kunst og maler også lidt selv. Derfor ved jeg noget om det; og en fiskefilet er altså ikke kunst. Den passer slet ikke ind i passagen, hvor den skal placeres. Der er hverken restauranter eller caféer i nærheden, som en fiskefilet relaterer til, siger hun til Jyllands-Posten.

I den anden lejr lyder argumenterne dog, at fileten netop lever op til sin opgave som kunstværk - at skabe samtale.

Glimt af hverdagspoesi

Kunstneren bag, 43-årige Torben Ribe, er også glad for at fiskefileten, der skal støbes i glasfiber-armeret epoxy, kan skabe debat i byen.

Endda allerede længe før, den er hængt op på husgavlen.

Selv beskrev han værket som en ”hyperrealistisk oversize gengivelse af en paneret fiskefilet” i ”Kulturen på P1” i december.

- Det er en udsmykning af det offentlige rum, som jeg er blevet inviteret til at lave. At den vækker undren og glæde og forhåbentligt giver et glimt af noget hverdagspoesi, siger kunstneren, der er uddannet fra Det kongelige danske kunstakademi i 2006, til TV SYD.

I radioprogrammet tilføjer han i øvrigt:

- Det er jo ikke et svastika i neon eller en dildo, jeg vil hænge op. Det er en fiskefilet.

Torben Ribe ved endnu ikke, hvor meget den store fiskefilet kommer til at koste, og hvor lang tid det vil tage at lave den, da han endnu ikke er gået i gang.

Sponsoreret indhold