Nyheder13. juni 2022(opd. 14. juni 2022)

”Krigen” mellem Danmark og Canada gik verden rundt: Nu er der sluttet fred

Danmarks strid mod Canada om en ubeboet ø er slut efter 50 år
Nu er der fred på Hans Ø.
Nu er der fred på Hans Ø.
 Foto: Canadian Hydrographic Service And Carleton University/Ritzau Scanpix

Historien om striden mellem Danmark, Grønland og Canada er efterhånden blevet fortalt mange gange verden over.

Hvordan den fredelige ”krig” om den ubeboede ø, Hans Ø, mellem Grønland og Canada i midten af 2000’erne udviklede sig til, at Danmark ”invaderede” øen ved at plante Dannebrog og satte en flaske snaps ved siden af.

Canadierne gjorde så det samme, da de indtog øen. De tog snapsen, plantede det canadiske lag og satte en flaske whiskey til danskerne, så der var lidt at varme sig på, når de så kom for at generobrer øen.

Og sådan fortsatte striden.

Men nu er der indgået en aftale om klippeøen i Labradorhavet efter 50 års uenighed.

Det betyder, at Kongeriget Danmark udvides med et nyt maritimt område, der svarer til arealet af Jylland, Fyn og Sjælland tilsammen.

Hans Ø er ikke mere end 1,3 kvadratkilometer, men den har en symbolsk betydning for parterne, og det er altså en af grundende til den langvarige og lidt morsomme strid.

Verdens længste landegrænse til søs

Med aftalen etableres en landegrænse, der følger den nordsydgående kløft, der løber over øen.

Det betyder, at rigsfællesskabet får kontrol over lidt over halvdelen af øen, der deles med Canada på den anden side.

Hvis Grønland en dag opnår fuldstændig selvstændighed fra Danmark, vil området tilhøre verdens største ø, som i dag hører under Danmark.

Med aftalen fastlægges den maritime grænse fra Lincolnhavet i nord til Labradorhavet i syd på i alt 3882 kilometer. Det bliver dermed verdens længste maritime grænse og den nordligste grænse i Schengen-området.

Også her indlemmer Danmark et stykke over halvdelen af territoriet.

Aftalen underskrives tirsdag af de tre parter. Det sker ved en ceremoni og skal i Danmark endeligt godkendes af Folketinget. Det ventes at være en formssag, da politikerne har været orienteret undervejs.

Kilder med kendskab til forløbet fremhæver, at aftalen viser, at lande kan løse grænsestridigheder i mindelighed. Imens fortsætter Ruslands krig i Ukraine på fjerde måned.

Siden 1970'erne har der mellem parterne været en fredsommelig strid om Hans Ø, som Thulebefolkningen har døbt "Tartupaluk". Det betyder nyreformet med henvisning til øens udseende.

Officielt bærer Hans Ø navn efter en grønlandsk fanger og ekspeditionsdeltager.

Grænsestriden har ikke påvirket inuit i området, som bruger øen til at navigere efter og til fangst.

Sponsoreret indhold