Nyheder19. marts 2024 (opd. 19. marts 2024)

Konservativ Ungdom anklaget for fusk med medlemstal

Revisorer mener, at ungdomsorganisationen har oppustet sit medlemstal og inaktive lokalforeninger, hvilket kan føre til tilskudsstop - ledelsen afviser anklagerne
Formanden for Konservativ Ungdom, Christian Holst Vigilius, forstår ikke kritikken, som han afviser er ordentligt dokumenteret. Revisorerne fastholder dog kritikken, der kan koste ungdomspartiet dyrt.
Formanden for Konservativ Ungdom, Christian Holst Vigilius, forstår ikke kritikken, som han afviser er ordentligt dokumenteret. Revisorerne fastholder dog kritikken, der kan koste ungdomspartiet dyrt.
 Foto: Ritzau Scanpix

Revisorfirmaet PwC har fundet falske oplysninger i Konservativ Ungdoms ansøgning om millioner fra de offentlige tipsmidler.

Det skriver B.T.

Tilskuddet fra tipsmidlerne fastsættes ud fra, hvor mange medlemmer og aktive lokalforeninger et ungdomsparti har. Jo flere medlemmer og aktive lokalforeninger, jo flere penge.

I ansøgningen om tipsmidler for 2023 skrev Konservativ Ungdom, at partiet har 2.179 medlemmer og 35 aktive lokalforeninger.

Men det passer langt fra, konkluderer PwC i en undersøgelse lavet for Dansk Ungdoms Fællesråd, der uddeler tipsmidlerne.

Derfor bør det årlige tilskud på næsten tre millioner kroner til Konservativ Ungdom ikke udbetales for 2023, vurderer PwC:

- Ud fra Dansk Ungdoms Fællesråds tilskudsregler § 39 er det en betingelse for udbetaling af driftstilskud, at de oplysninger, som er afgivet i ansøgningen, er korrekte og dokumenterbare. Da landsorganisationen i forbindelse med medlemskontrollen har fremsendt ikke korrekt materiale, er det vores vurdering, at de ikke lever op til denne betingelse, skriver PwC's statsautoriserede revisor til Dansk Ungdoms Fællesråd.

Helt konkret er der tale om, at der ifølge PwC er blevet indberettet 14 forkerte aktiviteter for tre af Konservativ Ungdoms lokalforeninger.

Lokalformændene oplyser til PwC, at de enten ikke kender til aktiviteterne, eller at deres forening ikke har deltaget i dem, eller at deres forening ikke selv har arrangeret aktiviteterne.

Derudover er 15 af de 35 lokalforeninger ved nærmere eftersyn ikke aktive nok til at kunne udløse tilskud fra tipsmidlerne.

Ungdomspartiets formand, Christian Vigilius Holst, afviser at have kendt til fusk, og han sætter spørgsmålstegn ved centrale dele af anklagen.

- Vi er ikke enige i, at der er blevet indberettet forkerte aktiviteter. Alle aktiviteter har fundet sted, og det har været vores vurdering, at de var tilskudsberettigede, men vi kan ikke afvise eventuelle fejlvurderinger, skriver han til B.T.

Han kritiserer, at PwC og Dansk Ungdoms Fællesråd af hensyn til lokalformændenes anonymitet ikke har fortalt ham, præcis hvilke aktiviteter der skulle være forkerte:

- Det er svært for os at forholde os til, om den påståede forkerte dokumentation er rigtig, når vi ikke må få at vide, hvilken dokumentation det handler om.

Undersøgelsen kommer, efter PwC allerede har vurderet, at knap ti procent af Konservativ Ungdoms 2.179 registrerede medlemmer er såkaldte spøgelsesmedlemmer, som for eksempel ikke selv har betalt deres kontingent og derfor ikke bør udløse tilskud.

Dansk Ungdoms Fællesråd har endnu ikke besluttet, hvilke konsekvenser den afslørede fusk skal have for Konservativ Ungdom. Det sker efter påsken.

Sponsoreret indhold