Kongelige16. august 2018

Første pressemøde i 10 år: Dronningen afslørede flere nyheder i dag

For første gang i 10 år holdt dronning Margrethe i dag pressemøde på Château de Cayx i Frankrig. Ifølge invitationen var anledningen det forestående franske statsbesøg, men dronningen gav også tid til at afsløre flere ting omkring sin mands sygdom og død
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning_margrethe_6.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

For første gang i 10 år inviterede dronning Margrethe i dag pressen inden for på Château de Cayx i Frankrig.

Klokken 11.30 mødte hun således både den danske og franske presse – anledningen var ifølge invitationen fra kongehuset det forestående franske statsbesøg i Danmark.

Men dronningen gav sig også tid til at fortælle ganske ærligt om prins Henriks sidste tid - og at hans aske endnu ikke er blevet spredt.

78-årige dronning Margrethe fortalte blandt andet, at hun ikke havde megen kontakt med prins Henrik i det sidste halvandet år af hans liv, fordi hans helbred haltede.

- Det sidste halvandet års tid var vi ikke helt så meget sammen, fordi han ikke var så rask. Det var som det var. Jeg var meget glad for, at den sidste tid blev så værdig og smuk en afslutning på hans tilværelse, sagde en berørt dronning, der også – måske lidt uventet – afslørede, at begravelsen endnu ikke er helt afsluttet her seks måneder senere.

Du kan se billeder fra pressemødet herunder:

Dronning holder pressemøde i Caix 16. august 2018

Det sidste pressemøde blev holdt i 2008, og siden da har det samlede pressekorps kom været på vinslottet i forbindelse med prins Henriks fødselsdag i 2014.

Derfor er det ganske særligt, at dronning Margrethe nu igen har valgt at invitere pressen indenfor. Ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen er der en særlig årsag til, at det netop er nu, at dronningen genoptager pressemødet i de naturskønne omgivelser i Frankrig. Nemlig prins Henriks død.

Det fortæller han til BT.

- Det blev aldrig meldt offentligt ud, hvorfor den årlige tradition blev droppet, men jeg gætter på, at prinsens holdninger de seneste år gjorde det vanskeligt for dronningen at holde fast i traditionen, siger Lars Hovbakke Sørensen til BT og hentyder til prins Henriks mange ærlige udmeldinger gennem årene, hvor han blandt andet fastholdt, at han ikke ville begraves ved siden af sin hustru, ligesom han ikke var tilfreds med sin titel.

https://imgix.seoghoer.dk/margrethe_og_henrik_0.jpg
 (Foto: All Over)

Dronning Margrethe og prins Henrik under det sidste pressemøde, der blev afholdt i 2008. Foto: All Over

Kongehuseksperten mener også, at der er en særlig grund til, at dronningen netop har valgt vinslottet, der ligger i smukke omgivelser 20 kilometer fra Cahors, og som har været i familiens eje siden 1974.

- Dronningen sender et vigtigt signal ved at genoptage pressemødet på Château de Cayx og vise, at pressen skal have adgang til hende. Hun ønsker at genoptage traditionen med at møde det samlede pressekorps på en lidt mere uformel måde. Og så viser hun også prins Henrik en sidste ære ved at gøre det lige netop på det sted, som han holdt så meget af, siger Lars Hovbakke Sørensen til BT.

Det sidste pressemøde blev holdt i 2008, og siden da har det samlede pressekorps kom været på vinslottet i forbindelse med prins Henriks fødselsdag i 2014.

Sponsoreret indhold