Kongelige11. juli 2017

Splittet kongefamilie bryder mangeårig tradition

Kongefamilien er mere end nogensinde før splittet op i to lejre
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/00_174.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Hvert år i de sidste mange år har det været tradition, at kongefamilien stiller samlet op til sommerfotografering på Gråsten Slot.

Både dronning Margrethe, Prins Henrik, kronprins Frederik, prins Joachim, kronprinsesse Mary, prinsesse Marie og hele den store børneflok plejer at værne om denne tradition, hvor kongehuset i fællesskab viser ansigtet udadtil.

Men i år bliver der ingen kongelig fotografering på Gråsten Slot, som ellers skulle have fundet sted nu på søndag.

Prins Henrik blev torsdag morgen indlagt på Aarhus Kommunehospital med en infektion i benet og ventes tidligst udskrevet lørdag, så han er lovlig undskyldt.

Men den øvrige familie har tilsyneladende ikke kunnet finde ud af at samles til den traditionsrige fotografering på Gråsten Slot

Det skriver kongehuset i en mail til SE og HØR.

'Den kongelige families tilstedeværelse på Gråsten Slot ligger meget spredt denne sommer', skriver kongehusets kommunikationsafdeling.

Den udmelding og bruddet med traditionen om, at kongefamilien møder samlet op på Gråsten Slot hver sommer, bekræfter den splittelse i det danske kongehus, som kongehusekspert Søren Jakobsen beretter om i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

I en familie, der har en offentlig arvefølge, vil ingen nogensinde blive helt ligestillet. Men i den danske kongefamilie er splittelsen mellem vigtige og mindre vigtige medlemmer de seneste år blevet mere og mere tydelig.

Samtidig med at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary langsomt sluses ind i hvervet som regentpar, bliver prins Henrik, prins Joachim og prinsesse Marie sendt længere tilbage i baggrunden. Prins Henrik har selv valgt at træde ud af rampelyset, mens Joachims degradering kan spores helt tilbage til skilsmissen fra Alexandra i 2005.

Skilsmisser er ikke noget, man samler på i kongelige kredse, forklarer forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen og peger på, at den følgende tid ikke gavnede prins Joachims stilling i kongehuset.

Han tossede rundt og optrådte ikke, som en prins bør – det beviste han på adskillige jyske værtshuse, fortsætter eksperten til SE og HØR.

Droppede vigtig rolle

Der blev første hak sat på den dårlige side af karakterbogen, og så bliver det værre og værre, lyder det fra Jakobsen.

Hovedet på sømmet blev ramt, da prins Joachim flyttede sit og prinsesse Maries liv fra Sønderjylland til hovedstadsområdet, hvor resten af den kongelige familie også bor.

Med flytningen droppede prinsen sin fornemste opgave – at være familiens faste repræsentant i det jyske.

https://imgix.seoghoer.dk/1_40.jpg
 Foto: Mikael Rieck

Selv om der kun er et år imellem prins Joachim og kronprins Frederik, og de i øvrigt gik i skole sammen, er brødrene med de forskellige personligheder vokset længere og længere fra hinanden. (Foto: Mikael Rieck)

Kølige familiebånd

Der er ingen tegn på, at splittelsen i familien i fremtiden vil blive mindsket.

Selv når Frederik en dag bliver konge, vil prins Joachim, prinsesse Marie og prins Henrik stadig have mere tilbagetrukkede roller, mener Søren Jakobsen.

Og når først kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste, prins Christian, om seks år runder 18 år, vil han overhale både farbror, tante og farfar i det interne hierarki.

Mens forholdet mellem dronningen og prins Henrik til tider har været køligt – som da prinsen valgte at tage på ferie i stedet for at deltage i dronning Margrethes 75-års fødselsdag – og deres sønner holder afstand til hinanden, forstår de tre i familiens baggrund at holde sammen.

Det skete så sent som i sidste måned, hvor både prins Henrik og prins Joachim tog tilbage til Danmark fra sydlige himmelstrøg for sammen at uddele Europa Nostra-prisen.

Og da prins Henrik var alene på vinslottet i Cayx sidste år, var det hans yngste søn, der tog familien med for at tilbringe lidt kvalitetstid med prinsen – som tog imod med åbne arme.

Læs mere om den danske kongefamilie i dennes uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Gråsten Slot 2006-2016

Sponsoreret indhold