Kongelige23. november 2017

Margrethe taler ud: Sådan har Henrik det

For første gang løfter dronningen sløret for, hvordan hendes demensramte gemal har det
https://imgix.seoghoer.dk/margrethe.jpg
 Foto: Mikael Rieck

I september meddelte kongehuset, at prins Henrik har fået konstateret demens, men det er først nu, dronning Margrethe åbner op om sin mands sygdom.

Det gør hun ifølge BT under et statsbesøg til Ghana, hvor TV2 Nyhederne er med. Normalt er hun vant til at have prins Henrik ved sin side ved officielle statsbesøg, men efter hans pension og i særdeleshed efter hans demensdiagnose, har Margrethe måtte klare pligterne alene.

- Min mand har det rigtig udmærket i øjeblikket. Jeg har lige hørt fra ham, og han er på et dejligt sted i varme lande ved havet og nyder det og har det virkelig godt, og det glæder mig meget. Det er mærkeligt at være på sådan en rejse alene, men på den anden side, så er det vilkårene. Når han har det godt, hvor han er, så har jeg det godt, hvor jeg er, fortæller dronning Margrethe til TV 2.

Det var i september, at kongehuset gik ud med, at prins Henrik var blevet dement.

-Det er med inderlig beklagelse, at Hendes Majestæt Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens, skriver hoffets komunikations- og pressechef Lene Balleby.

- Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen, skriver kongehuset endvidere.

Det betyder selvfølgelig, at prins Henrik ikke vil deltage i nær så mange aktiviteter fremover.

- Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv.

Grundet prins Henriks demensdiagnose har den royale familie nu et ønske til både presse og befolkninge.

- Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver, skriver Lene Balleby slutteligt i den opsigtsvækkende pressemeddelelse.

Lige nu befinder prins Henrik sig på Fredensborg Slot, og har det ifølge kongehuset godt trods lægernes demensdiagnose.

Demensdiagnosen kommer efter en turbulent sommer, hvor prins Henrik af flere gange er kommet med kontroversielle udmeldinger om bl.a. sin titel og dronning Margrethe.

Siden har prins Henrik været igennem et udrednigsforløb på Rigshospitalet, og nu er det altså officielt, at den 83-årige prins lider af demens.

Sponsoreret indhold