Kongelige25. april 2018

Norges kong Harald sygemeldt

Den norske konge, Harald, er foreløbig sygemeldt i en uge
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kong-harald-25042018.jpg
 Foto: All Over Press
Norges 81-årige regent, kong Harald, er sygemeldt, skriver den norske avis, Dagbladet. Oplysningen om sygemeldingen blev kendt via en pressemeddelelse fra det norske hof onsdag eftermiddag.
Sygemeldingen skyldes overbelastning og smerter i den ene fod, lyder det i pressemeddelelsen. Han er foreløbig sygemeldt i den næste uge og er derfor forhindret i at deltage i en række planlagte arrangementer. Og kongens sygdom kommer sikkert til at skuffe en del nordmænd, der skulle have mødt Harald torsdag, efter at have ydet en særlig indsats for det norske kongerige. Her er der overrækkelse af Kongens fortjenstmedalje, hvor kong Harald skulle have været vært ved receptionen for modtagerne på kongeslottet torsdag eftermiddag. Nu må de tage til takke med at mødes med kronprins Haakon, der tager over som regent i sin fars fravær. Også den faste audiens fredag må kong harald melde afbud til. Og ligeledes fejringen 150-året for stiftelsen af bogforlaget "Det Norske Samlaget" sim finder sted i den norske pendant til Det Kongelige Teater bliver sandsynligvis uden kongens dektagelse. Hoffet har meddelt at man ikke for nuværende kommer med flere oplysninger om kong Haralds sygemelding.

Kong Harald opereret for kræft

Kong Harald har de sidste 20 år haft en række helbredsproblemer. I november sidste år var han indlagt med en infektion men blev udskrevet efter nogle dages indlæggelse, og hans tilstand blev betegnet som 'god'. I 2005 blev han syg og måtte have indopereret en ny hjerteklap. I 2004 blev han indlagt med en urinvejsinfektion. Og året før blev det kendt, at han led af kræft i urinblæren, men han blev opereret i december 2003, og operationen blev dengang betegnet som 'vellykket'. Det er blot lidt over en måned siden, at et andet medlem af det norske kongehus, kronprinsesse Mette-Marit, måtte lade sig sygemelde og meldte afbud til en række arrangementer. Mette-Marit skulle under kniven på hospitalet. Hun gennemgik, hvad hoffet kaldte 'et kirurgisk indgreb', uden at indgrebet blev specificeret yderligere. Og det var ikke første gang i løbet af det seneste år, at den 44-årige kronprinsesse måtte melde forfald på grund af sygdom. I november sidste år blev Mette-Marit ramt af krystalsyge, der er en af de oftest forekommende årsager til svimmelhed. I december talte hun ud om sygdommen i norsk radio. Sygdommen opstår, når nogle af de små krystaller i ørets balancesystem forskyder sig, hvilket giver en voldsom følelse af svimmelhed – især når man bevæger sig. Kronprinsesse Mette Marit tror, sygdommen blev udløst af lidt for heftig hjemmetræning. Hun og tre veninder træner ved hjælp af en videoapp. De fire veninder træner hjemme i hver deres stue, mens en amerikansk kvinde på videoapp'en dirigerer rundt med dem. - Den sidste uge af træningen var der en del bevægelser, som kan have rystet krystallerne i øret fri, og jeg tør ikke gengive dem her af frygt for, at de river sig løs igen, fortalte Mette-Marit til radioværten og tilføjer, at hun var i klar bedring. Hun blev opmærksom på sygdommen, da hun sad i et møde med kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon. - Jeg drejede hovedet hurtigt, og så var det som om, hele verden begyndte at bevæge sig. Jeg troede simpelthen, at jeg var kommet tidligt i overgangsalderen, fortalte den 44-årige kronprinsesse. Hun måtte trække sig fra mødet med sin mand og svigerforældre og sov i fire timer. Men da ekstra søvn ikke hjalp på svimmelheden opsøgte hun sin egen læge, der sendte hende videre i systemet. En øre-næse-hals-læge konstaterede med det samme, at Mette-Marit led af krystalsyge. - Han snurrede mig lidt rundt og lavede forskellige manøver med mig - det var meget ubehageligt, fortalte Mette-Marit i december.

Sponsoreret indhold