Kongelige30. oktober 2017

Kronprins: Mary og jeg er forberedt på alt

I bog fortæller Frederik, at dronningen er "i en god gænge lige nu". Men han får samtidig flere opgaver.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprins-frederik_1.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary forsøger at leve i nuet, men deres bevidsthed om, at de på et tidspunkt skal være konge og dronning, vokser.

Det fortæller de i en ny bog "Under bjælken" skrevet af forfatter og journalist Jens Andersen.

- Jo, vi taler da om, hvordan og hvorledes. Det gælder om at være godt forberedt, siger kronprinsen i bogen, der udkommer 1. november.

- Mary og jeg er forberedt på, at alt kan ske. Det er klart, uden at forklejne eller dramatisere min mors helbred eller alder, så ville det da være mærkeligt, hvis man ikke var indstillet på, at den tid kommer, snarere før end siden, siger han.

Men det er ikke sådan, at de sidder på deres side af slotspladsen på Amalienborg og spejder over mod dronningen og prins Henriks palæ.

- Vi sidder bestemt ikke og siger: "Hvornår mon flaget går på halv derovre".

Uddybende forklarer kronprinsesse Mary, at Frederik og hun bliver mere og mere inddraget:

- Men der er ikke nogen fast plan eller strategi for, hvordan det kommer til at foregå, siger hun i bogen.

Når kronprinsen næste år fylder 50 år, har han foreløbig været tronfølger i 46 år, hvilket gør ham til den længst ventende danske kronprins, efter at arvefølgen blev indført i 1660.

Om den arv han til sin tid skal løfte, siger han, at dronningen er en imponerende person. Hun har forstået at bevare sin humanistiske facon til tilværelsen og til folk. Men der er også et lille svirp til mor:

- Hun er videbegærlig, dog mest på de områder, hun føler sig tryg ved og er rigtig godt inde i. Jeg er åben for alt, for alle de folk, jeg møder, i hvert fald i min officielle kapacitet, siger kronprinsen.

Evnen til at være åben løber som en rød tråd gennem de samtaler, som forfatter Jens Andersen har haft med de personer, der medvirker til at tegne portrættet af den kommende konge.

Blandt andre siger tidligere hofchef Per Thornit, der var kronprinsens nærmeste rådgiver fra teenageårene:

- Jeg selv er ikke særlig god til det der, bare sådan at gå lige i hovedet på folk. Men Frederik kan det altså. Også til audienserne - så kommer der 70-80 mennesker ind på skift. Tror du ikke, han snakker med dem alle sammen? Hver gang der kommer et nyt ansigt ind, så er der bid.

Se billeder fra kronprins Frederik og kronprinsesse Marys bryllup i galleriet herunder:

Bryllup mellem Kronprins Frederik og Mary Donaldson 14. maj 2004

Sponsoreret indhold